Otomotiv sanayiinde kullanılan dökme demirler ve aşınma dirençlerinin artırılması
Improvement of the wearing resistance of cast iron used in automotive industry
  1. Tez No: 109414
  2. Yazar: LEVENT URTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SALMAN, DOÇ. DR. RAMAZAN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dökme Demir, Aşınma Direnci, Seramik Kaplama, Motor Segmanı, Motor Silindir/Silindir Gömleği, Cast Iron, Wearing Resistance, Ceramic Coating, Engine Piston Rings, Engine Cylinder
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
IV OTOMOTİV SANAYİİNDE KULLANILAN DÖKME DEMİRLER VE AŞINMA DİRENÇLERİNİN ARTIRILMASI Levent Urtekin Makina Mühendisliği, Lisans Tezi, 2001 Tez Danışmanı:Doç. Dr. Serdar SALMAN - Doç. Dr. Ramazan KÖSE ÖZET Bu çalışmada otomotiv sanayiinde kullanılan segman-gömlek ilişkisi incelenmiş, incelemeler sonucunda segman-gömlek elemanlarında abrazif, adhesiv ve termal aşınma gözlenmiştir. Segman ve gömlek malzemesinin aşınma direncini artırabilmek için düşük alaşımlı gri dökme demir malzemesine plazma püskürtme tekniği ile seramik kaplama yapılmıştır. Günümüzde uygulaması olan krom kaplanmış numuneler ile seramik kaplanmış numuneler kıyaslanmıştır.Motor segman ve gömlek malzemesi için, aşınma testi olan ASTM G 99-90 standartlarına göre pin-on-disk aşınma testi uygulanmıştır. Ayrıca termal aşınma için termal şok ve termal torch (alevle delme) deneyleri de yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda, seramik kaplanmış numunelerin aşınma direncinin metal kaplanmış numunelere göre daha üstün olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IMPROVEMENT OF THE WEARING RESISTANCE OF CAST IRON USED IN AUTOMATTVE INDUSTRY Levent Urtekin Mechanical Engineering, M.S. Thesis, 2001 Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Serdar SALMAN - Assoc. Prof. Ramazan KÖSE SUMMARY In this study, piston rings-cylinder relation ship used in automotive industry has been investigated. As a result of this, abrasive, adhesive and thermal wearing in piston rings-cylinder couple have been observed. In order to increase the wear resistance of piston rings-cylinder materials, ceramic coatings to lower-alloyed gray iron has been made by using plasma spraying technique. Specimens coated chrome having an application in the present have been compared with ones coated metals. For engine piston rings and cylinder materials, pin-on disc wearing test has been applied in according to ASTM G 99-90 standard which is one of wearing tests. In the conclusion of this study, specimens coated ceramic have better wearing resistance than ones coated metals.