Polimetilmetakrilat (PMMA) polimerinin E-camı takviyesi ile mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of mechanical properties of polymetlylmethacrylate (PMMA) by E-glass reinforcement
- Tez No: 109415
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SALMAN, DOÇ. DR. RAMAZAN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polimetilmetakrilat (PMMA), E-Camı, Cam Elyafı, PA1 Kırpılmış Demetler, Kompozit Malzeme, polymetlymethacacrylate (PMMA), E-glass, Glass Fiber, Clipped PA1 bunches, Composite Material
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
IV POLlMETİLMETAKRİLAT (PMMA) POLİMERİNİN E-CAMI TAKVİYESİ İLE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Ferruh DÜNDAR Makina Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2001 Tez DanışmanırDoç. Dr. Serdar SALMAN - Doç. Dr. Ramazan KÖSE ÖZET Bu çalışmada, özellikle uzay sanayiinde, otomotiv sanayiinde, tıbbi protez yapımında, diş hekimliğinde protez yapımında ve dental kaide malzemesi olarak kullanılan polimetilmetakrilat'm (PMMA) mekanik özelliklerinin iyileştirilmesi için kırpılmış P Al demetlerinden kullanılan E-Camı ile takviyesi amaçlanmıştır. PMMA polimerinin zayıf yönü olan darbe direncini araştırmak için, Charpy darbe testi yapılmıştır. Ayrıca darbe direncini pekiştirmek içinde Çekme dayanımı testi, Basma Dayanımı testi ve Shore sertlik testleri yapılmıştır. Deneylerde kullanılmak üzere desteksiz, %5, %10 ve %15 oranlarında E-Camı PMMA polimerine takviye edilmiş ve bunlar arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Elde edilen numuneler üzerinde yapılan deneylerde, desteklenmemiş PMMA polimerine göre, mekanik özelliklerde %5 E-Camı takviye edilmesi sonucunda mekanik özelliklerinde artış olmasına karşın %10 ve %15 E-Camı takviye edilmesinde düşüşler görülmüştür.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF MECHANICAL PROPERTIES OF POLYMETHYLMETHACRYLATE (PMMA) BY E-GLASS REINFORCEMENT Ferruh DÜNDAR Mechanical Engineering, M.S. Thesis, 2001 Thesis Supervisor: Assoc.Prof. Serdar SALMAN - Assoc. Prof. Ramazan KÖSE SUMMARY In this study, PMMA is reinforced by E-glass obtained from clipped PA1 bunches for improving it's mechanical properties, used as a denture base material in space industry, automotive industry, dental prosthesis manufacturing dental area. In order to investigate impact resistance whose PMMA polymer has a weak property, Charpy impact test has been made. Moreover, tensile strength test, compressive strength test and Shore hardness test have been made to affirm impact resistance done before. In experiments, on one hand, an increasement in mechanical properties of PMMA when reinforced 5 the percent E-glass has been observed with respect to non-reinforced PMMA polymer. On the other hand, a decreasement in mechanical properties of PMMA when reinforced more than 5 the percent E-glass called the percent 10 and the percent 15 has been observed with respect to non-reinforced PMMA polymer.