Tokat ili Pazar ilçesi tarım işletmelerinin başarı derecelerine göre ekonomik analizi
The Economic analysis of the successful farms of Pazar region of Tokat province
- Tez No: 109490
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Başarılı İşletme, Brüt Marj, Tarımsal Gelir, Successful Farm, Gross Margin, Net Farm Income
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
m ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TOKAT İLİ PAZAR İLÇESİ TARIM İŞLETMELERİNİN BAŞARI DERECELERİNE GÖRE EKONOMİK ANALİZİ Fevzi ÇİÇEK Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Metin AKAY Jüri: Prof.Dr. Kemal ESENGÜN Yrd.Doc.Dr. Metin AKAY Yrd.Doç.Dr. GültenE. GÜMÜŞTEKİN Bu çalışmanın amacı Tokat İli Pazar İlçesi dahilindeki başarılı tarım işletmelerini diğer tarım işletmelerinden ayıran özellikleri belirlemektir. Veriler, Oransal Olmayan Tabakalı Tesadüfi Örnekleme Yöntemiyle örneğe giren işletmelerden anket yolu ile toplanmıştır. İşletmelerin başarı derecelerine göre sınıflandırılmasında İşletme Arazisi Dekarına Düşen Tarımsal Gelir Kriteri kullanılmıştır. Analizde işletmelerin sosyo-ekonomik yapıları ortaya konmuş, üretim dalları bazında, analizlerde Brüt Marj Yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca Brüt Hasıla, İşletme Masraftan, Gerçek Masraflar, Net Hasıla, Tarımsal Gelir, Harcanabilir Tarımsal Gelir ve Toplam Aile Geliri hesabı yapılmıştır. Sonuçta başarılı işletmelerin de rantabl çalışmadıkları belirlenmiştir. Tarım işletmelerinde düşük verimlilik ve düşük gelir sorunları olduğu ve kaynakların etkin kullanılmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE ECONOMIC ANALYSIS OF THE SUCCESSFUL FARMS OF PAZAR REGION OF TOKAT PROVINCE Fevzi ÇİÇEK Gaziosmanpaşa University Graduate Shool of Natural and Applied Science Department of Agricultural Economics Supervisor: Assis.Prof.Dr. Metin AKAY Jüri: Proff. Kemal ESENGÜN Assis.Prof.Dr. Metin AKAY Assis.Prof.Dr. Gülten E. GÜMÜŞTEKİN The purpose of this study is to determine the different characteristics of the succeccful farm from the other ones in Pazar Region of Tokat Province. The data have been collected by means of personal interviews from the farms sampled by the method of Non-Proportionate Stratified Random Sampling. In grouping the farms with respect to success degrees. The Criterion of Agricultural Income per Decar of Farm has been used. Socio-economic structure of the farms have been determined and Gross-Margin Method has been used at the stage of analysis. Also, Gross Product, Farm Costs, Reel Costs, Net Product, Net Farm Income, Spendable Farm Income Total Family Income have been calculated. As a result, it has been determined that the successful farms were not also working profitably. In the light of findings it can be said that, low productivity and low income ar the problems of the farms and the sources can not be used efficiently.