Kırsal kesimde yaşayan kadınların sosyo-ekonomik rolleri ve geleceğe yönelik beklentileri (Tokat ili merkez ilçe örneği)
Socio-economic roles and future expectations of women in rural areas (Central county of Tokat province)
  1. Tez No: 109489
  2. Yazar: NALAN ÇELİKEL GÜNDÜZLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN KARKACIER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: kırsal kadın, sosyo-ekonomik roller, geleceğe yönelik beklentiler, Rural women, socio-economic roles, future expectations
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
YÜKSEKÖĞRETİM KDKDİHİ ÖZET KIRSAL KESİMDE YAŞAYAN KADINLARIN SOSYOEKONOMİK ROLLERİ VE GELECEĞE YÖNELİK BEKLENTİLERİ (TOKAT İLİ MERKEZ İLÇE ÖRNEĞİ) Nalan ÇELİKEL GÜNDÜZLÜ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2001, 83 sayfa Danışman: Doç. Dr. Osman KARKACIER Jüri : Doç. Dr. Osman KARKACIER Jüri : Yrd. Doç. Dr. Nuray KIZILASLAN Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ahmet ÖZKİRAZ Bu araştırmada, kadınların toplumsal yaşamdaki sosyo-ekonomik rolleri ve geleceğe yönelik beklentileri incelenmiştir. Tokat İli Merkez İlçede kırsal kesimde yaşayan kadınları kapsamaktadır. Araştırmada kullanılan veriler, anket tekniği ile elde edilmiştir. Analiz aşamasında ise, Khi-Kare analizi ve yüzde hesaplamaları kullanılmıştır. Araştırma yapılan köyler, dağ ve ova olmak üzere karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Köy grupları arasında oransal olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Köyler genel olarak, eğitim, sağlık, içme ve kullanma suyu gibi altyapı unsurları açısından istenilen düzeyde değillerdir. Araştırma kapsamındaki köylerde ortalama aile genişliği, 5,70 olarak bulunmuştur. Köylerde çekirdek aile tipi yaygındır. Görüşme yapılan kadınlarda, dağ köylerinde okuma-yazma bilmeyenlerin oranı %47,94 iken, ova köylerinde %32,69 bulunmuştur. Bu oran erkekler için, dağ köylerinde %25,00, ova köylerinde %13,73'dür. Araştırma alanındaki kadınların günlük yaşantılarını esas olarak, tarımsal ve hayvansal faaliyetler, günlük ev işleri ve çocuk bakımı oluşturmaktadır. Kadınlar gerek aile içinde, gerekse topluluk içinde ikinci plandadır ve karar alımına katılımı sınırlıdır. Genelde kadınların çoğunluğu, gelecekte şehirde oturmak, çocuklarının ise köy dışında çalışmasını istemektedirler. Kırsal kesimdeki kadınların içinde bulundukları şartları iyileştirmek için, kadınların ve erkeklerin eğitim düzeyi artınlmalı ve altyapı sorunlarının çözümlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nalan ÇELIKEL GÜNDÜZLÜ SOCIO-ECONOMIC ROLES AND FUTURE EXPECTATIONS OF WOMEN IN RURAL AREAS (CENTRAL COUNTY OF TOKAT PROVINCE) Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Master Thesis 2001, 83 page Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Osman KARKACIER Jury :Assoc. Prof. Dr. Osman KARKACIER Jury :Asst. Prof. Dr. Nuray KIZILASLAN Jury : Asst. Prof. Dr. Ahmet ÖZKİRAZ In this research socio-economic roles in social life and future expectations of women are investigated. The sample includes females living in rural areas in Tokat city Data are collected by technic of survey and chi-square and percentage calculations are performed for the statistical analysis. Villages are examined and composed in two groups as mountain and plain villages. No as a proportional significant difference is found between the two village groups. In general, villages had an obvious insufficiency of the infrastructure, health and education. In the sample, the mean size of the families is 5,70 and nucleus type of family is common. %47,94 of women in mountain villages and %32,69 in plain villages had no official education at all. This ratio is %25,00 for men in mountain villages and %13,73 in plain villages. Daily life of women in research setting is mainly comprised of labour in agricultural and animal husbandry as well as routine housework and child-bearing. Women are in second place in family and society with very limited involvement in decisions. In general, most of the women long to live in cities in the future and want their children to work out of villages. In order to improve women's conditions in rural areas, it is necessary to raise the level of education of both women and men, as well as to solve infrastructure problems