Buğday esaslı karma yemlere katılan enzim, bio-mos, probiyotik ve antibiyotiklerin etlik civcivlerdeki etkileri
Effect of adding enzyme, bio-mos and probiotic to wheat based diets on broiler chicks
  1. Tez No: 109492
  2. Yazar: CUMHUR ESER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERGÜN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Enzim, Bio-Mos, Antibiyotik, Probijotik, Enzyme, Bio-Mos, Probiotic, Antibiotic
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET BUĞDAY ESASLİ KARMA YEMLERE KATİLAN ENZİM, BİO-MOS, PROBİYOTİK VE ANTİBİYOTİKLERİN ETLİK CİVCÎVLERDEKİ ETKİLERİ OnıhurESER Gaziosm.e ıpaşa Üniversitesi Fen Bil« inleri Enstitüsü Yüks' k Lisans Tezi 20 I, 45 sayfa Danışman: Doç. Dr. Ergün DEMİR Jüri: Jüri: Jüri: Bu çalışma enzim, Bio-Mos, pmbiyotik ve antibiyotik eklenmiş buğday-soya küspesi esaslı rasyonların etlik civcivlerd ki etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Toplam 240 adet günlük erkek Ross broiler civcivler, her birinde 4 tekerrür bulunan (her tekerrürde 12 civciv) 5 deneme grubuna ayrılmıştır. Civcivler tartılıp metal ana makinesi bölmelerine dağıtılmışlardı' Katkı katılmamış bir mısır-soya küspesi esaslı rasyon hazırlanıp kontrol olarak dikkate alınmıştır. Buğday (%40) - soya küspesi esaslı 4 rasyona sırasıyla enzim, Bio- Mos, probiyotik ve antibiyotik eklenmiştir. Rasyonlar etlik civcivlere 0-28. günler arasında verilmiştir. Rasyonlar kg'da 3100 kcal Mü ve %22 ham protein içermiştir. Denemede ağırlık kazancı, yem tüketimi, dışkı kuru maddesi, bazı içorgan ağırlıkları ve incebağırsak özellikleri belirlenmiştir. Enzim eklenmiş buğday esaslı rasyonla beslenen civcivlerde ağırlık kazancı kontrol ve probiyotik içeren yemle beslenenlerdi önemli olarak daha yüksektir (PO.05). Bununla birlikte, yem tüketimi, yemden yara lanma ve dışkı kuru maddesi muamelelerle etkilenmemiştir (P>0.05). Antibiyotik eklenmiş yemle beslenen civcivlerin incebağırsak kuru madde içeriği enzim eklenmiş rasyon verilenler inkinden daha yüksektir. Sonuç olarak, buğday esaslı enz:m, Bio-Mos, probiyotik ve antibiyotik eklenmiş rasyonlar 0-28. günler arasında etlik civcivlerde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF ADDING ENZYME, BIO-MOS AND PROBIOTIC TO WHEAT BASED DIETS ON BROILER CHICKS Cumhur ESER Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Animal Science Masters Thesis 2001, 45 page Supervisor: AssocProf. Dr. Ergüu DEMİR Jury: Jury: Jury: This study was conducted to determine the effe< t of wheat-soybean meal based diets supplemented with enzyme, bio-mos, probiotic and a itibiotic on broiler chicks. A total of 240 day-old male Ross broiler chicks wc re divided into five experimental units each had four replicates (12 chicks per replicale). Chicks were weighted and distributed to the wire battery brooders pen. Unsupplenented corn-soybean meal based diet was prepared and regarded as control. Four diets l>ased on wheat (40 %)-soybean meal were supplemented with enzyme, bio moss, probiotic and antibiotic, respectively. Diets given to broilers between 0 and 28 days of age. Diet ; contained 3 100 kcal/kg ME per kg and 22 % crude protein. In experiment weight gain, feed intake, excreta lry matter, some internal organ weights and small intestine characteristics were determine'!. Weight gain in broiler chicks given wheat based diet supplemented with enzyme was significantly higher than those fed control and antibic tic diet (PO.05). However, feed intake, feed efficiency and excreta dry matter were not affected by the treatments (P>0.05). Dry matter content of small intestine contents of chicl s fed supplemented diets with antibiotic was higher than those given enzyme supplemented diet (PO.05). As a result, wheat based diet supplemented with t nzyme, bio moss, probiotic and antibiotic can be used in broiler feeding from hatching to 1 8 days of age.