Güney Marmara bölgesinde üretilen kültür mantarı (Agaricus bisporus (Lange) sing.)'nın fungal kaynaklı hastalıkları üzerinde araştırmalar
Investigations on fungal diseases of mushroom (Agaricus bisporus (Lange) sing. ) produced in South Marmara region
- Tez No: 109689
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HİMMET TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fungisit, Mantar, Agaricus, Mycogone, Cladobotryum, Fungicide, Mushroom, Agaricus, Mycogone, Cladobotryum
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
VI ÖZET Güney Marmara Bölgesi' nde Üretilen Kültür Mantarı (Agaricus bisporus (Lange) Sing.)'nın Fungal Kaynaklı Hastalıkları Üzerinde Araştırmalar Bu çalışmada, benomyl, prochloraz, prochloraz-manganese ve chlorothaloniFin Mycogone perniciosa (Magn.) Delacr. (Islak Kabarcık) ve Cladobotryum dendroides (Bull, per Merat) Gams and Hoozemans (Örümcek Ağı)'e karşı etkileri in vitro ve in vivo koşullarda araştırılmıştır. In vitro çalışmalarda, M. perniciosa ve C. dendroides'in 5'er farklı izolatı ile çalışılmış, deneme sonunda M. perniciosa için; benomyl'de izolatların ED50 (miselial gelişmeyi %50 engelleyen doz) değerleri 100 ppm olarak, C. dendroides için ise; benomyl'de izolatların ED50 değerleri 300 ppm olarak bulunmuştur. In vivo çalışmada, her iki fungusa ait in vitro çalışmada da kullanılan 1 'er izolatı ile çalışılmış, fungisit uygulamaları İngiltere'de 1989 yılında ruhsatlandırılmış dozlarda ve zamanlarda yapılmıştır. M. perniciosa için mantar verimine göre % fungisit etkinlikleri; benomyl 240g/100m2 dozunda %74.92, prochloraz-Mn 120g/100m2 dozunda %74.58, prochloraz-Mn 60g/100m2 dozunda %70.99, prochloraz 120g/100m2 dozunda %79.69, prochloraz 60g/100m2 dozunda %66.16, chlorothalonil 220g/100m2 dozunda %74.92 olarak, C. dendroides için mantar verimine göre % fungisit etkinlikleri; benomyl 240g/100m2 dozunda %27.66, prochloraz-Mn 120g/100m2 dozunda %48.78, prochloraz-Mn 60g/100m2 dozunda %17.29, prochloraz 120g/100m2 dozunda %23.76, prochloraz 60g/100m2 dozunda %İ9.93, chlorothalonil 220g/100m2 dozunda %41.66 olarak bulunmuş, fungisit etkinliklerinin uygulanan dozlarda özellikle de C. dendroides için oldukça düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT Investigations on Fungal Diseases of Mushroom (Agaricus bisporus (Lange) Sing.) Produced in South Marmara Region In this study, the effect of prochloraz, prochloraz-manganese and chlorothalonil against Cladobotryum dendroides (Bull. Per Merat ) Gams and Hoozemans (Cobweb diseases) and Mycogone perniciosa (Magn.) Delacr (Wet Bubble) was investigated under in vitro and in vivo conditions. The ED50 values of 4 different fungicides against M. perniciosa were estimated as O.03-0.04, 0.03-0.05, 0.03-0.06 and 100 ppm for benomyl, prochloraz-Mn, prochloraz and chlorothalonil, respectively. The ED50 values of these 4 different fungicides against C. dendroides were estimated as 300 ppm for benomyl, prochloraz-Mn, prochloraz and chlorothalonil, respectively. Percentage effect of fungicides in vivo against M. perniciosa calculated by comparing the mean yield, were found as 74.92, 74.58, 70.99, 79.69, 66.16 and 74.92 % for benomyl used in a rate of 240 g/100m2, procholoraz-Mn used in a rate of 120 g/100m2, procholoraz-Mn used in a rate of 60 gl00/m2, prochloraz used in a rate of 120 g/100m2, prochloraz used in a rate of 60 g/100m2 and chloratholonil used in a rate of 220 g/100m2, respectively. Percentage effect of fungicides against C. dendroides calculated by comparing the mean yield, were 27.66, 48.78, 17.29, 23.76, 19.93 and 41.66 % for benomyl used in a rate of 240 g/100m2, prochloraz-Mn used in a rate of 120 g/100m2, prochloraz-Mn used in a rate of 60 g/100m2, prochloraz used in a rate of 120 g/100m2, prochloraz used in a rate of 60 g/100m2 and chloratholonil used in a rate of 220 g/100m2, respectively.