Tekstil atık sularında bazı organik boyar maddelerin foto-oksidasyonlarının incelenmesi
Photo-oxidation of some organic dyes in textile wastewater
  1. Tez No: 109693
  2. Yazar: NESLİHAN ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞEREF GÜÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Textile waste water, photo-oxidation, organic dyes
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Tekstil atık sularının arıtılmasında kullanılan klasik teknolojide biyolojik arıtma ön plandadır. Ancak boyar maddelerin mikroorganizmalar için toksik özellikler göstermeleri nedeniyle arıtma işleminin tam olarak yapılması beklenemez. Bu durumda kimyasal arıtma işlemlerinin kullanılması gerekebilir. UV(ultraviyole)-fotokimyasal metot tekstil atık sularının arıtılmasında çözümlerden biri olarak önerilmektedir (Cooper 1993). Çalışmamızda, tekstil endüstrisinde kullanılan bazı toksik organik boyar maddelerin antılmalarında foto-oksidasyon kinetikleri ve titan dioksit katalizör etkisi incelenerek konunun aydınlatılmasına yönelik analitik metotlar geliştirilmeye çalışılmaktadır. Türev spektrometresi ile kemometrik yöntemlerin organik boyar maddelerin fotokimyasal bozunma ürünlerinin saptanmasındaki yerleri araştırılmaktadır. Örnek olarak seçilen bir tekstil fabrikasının atık suyunun arıtılmasında ön fotokimyasal arıtmanın durumu laboratuar boyutlarında incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Tekstil atık suları, foto-oksidasyon, organik boyar maddeler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHOTO-OXIDATION OF SOME ORGANIC DYES IN TEXTILE WASTE WATER Biological treatment is the most frequent process used in textile waste water treatment. Because of toxic features of dyes to micro organisms, the treatment process can not be completely achieved. In this case, chemical treatment processes can be used. Subsequently one of the solution of this problem is to use UV-photochemical method for the treatment of textile waste water. In this study, analytical methods have been developed by investigating photo- oxidation kinetics and effect of TİO2 catalyst for the treatment of some toxic organic dyes used in textile industry. Derivative spectrum and chemometrics methods have been investigated for determination of photo-chemical degradation products of organic dyes. As an example photochemical methods was applied for treatment of waste water of a selected textile factory in laboratory scale.