Tekstil atık sularında foto-oksidasyon sonucu oluşan organik bileşiklerin incelenmesi ve metal komplekslerinin atomik absorpsiyon spektrometresi ile fraksiyonlama şemasının geliştirilmesi
Investigation of photo-oxidation products of organic compounds in textile waste water and evaluation of fractionation scheme for its metal complexes by atomic absorption spectrometry
- Tez No: 139938
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF GÜÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Textile waste water, photo-oxidation, organic compounds, AAS, fractionation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Tekstil atık sulanma biyolojik işlemler kullanılarak arıtılmasında bazen, antım yöntemi yetersiz kalabilmektedir. Foto-oksidasyon ön basamağının eklenmesi durumunda ise biyolojik antma veriminin artırılabileceği, toksik özellik gösteren bileşenlerin giderilmesi ile mümkün olabilir. Çalışmamızın amacı, tekstil atık sularında toksik özellik gösteren bazı boyar maddelerin foto kimyasal ön işlemle giderilmesinin araştırılması, KOI ve BOI ölçümleri oranlarından biyolojik parçalanabilirliklerini incelenmesi ve foto kimyasal bozunma sırasında bazı metallerin etküerinin araştırılması üzerinde odaklanılmış olup fraksiyonlama çalışmalarının yapılmasıdır. Bu amaçla önce model boyar maddelerle daha sonra tekstil atık su örneklerinde fotokknyasal parçalanma ürimlerinin HPLC, GC-MS ile organik içeriği belirlenirken, metal kompleksleri AAS ile saptanarak toksisite açısından bu bileşenlerin dağılımlarının BOİ parametresi ile irdelenmektedir. Anahtar Kelimeler : Tekstil atık suyu, foto-oksidasyon, organik bileşikler, AAS, fraksiyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Biological treatment of textile wastewater is not sufficient for some types of dyes. It is possible to increase the efficiency of removal of toxic compounds by adding photo-oxidation pre-treatment step to biological treatment. The aim of this study is to investigate the removal of toxic azo dyes from textile wastewater and biological degradability of these dyes by measuring COD, BOD and the effects of some metals during photo-oxidation process. Therefore a photo-oxidation degradation products of model dyes was identified by HPLC, GC-MS and the metal spices by AAS. Distribution of azo dye components was evaluated using BOD parameter. After the procedure was modelled, the same investigation was performed on textile waste water samples.