Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi atık sularının özellikleri ve atık su arıtılabilirlik çalışmaları
The Characterization and treatability studies of Bursa Demirtaş Organised Industrial District's wastewaters
- Tez No: 109705
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVAL KUTLU AKAL SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Organised Industrial District (OID), Wastewater Characterization, Wastewater Treatment
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada, Bursa il sınırlan içinde bulunan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nden (DOSAB) kaynaklanan atıksulann arıtımı için kurulması planlanan arıtma tesisiyle ilgili atıksu karakterizasyonu, atıksu debilerinin belirlenmesi; laboratuvar ve pilot ölçekli atıksu antılabilirlik çalışmalan gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda uygun olduğu düşünülen bir arıtma sistemi önerilmiştir. Yapılması planlanan atıksu arıtma tesisi için öngörülen ve tasarımı yapılan fiziko-kimyasal ve biyolojik arıtma ünitelerinin küçük ölçekte deneme çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışma, geniş bir literatür araştırması şeklinde olup, DOSAB Bölge Müdürlüğü, Bursa TÜBİTAK- MAM TEAL(Tekstil Enstitüsü Araştırma Laboratuvan), TÜBİTAK- MAM ESÇAE (Enerji Sistemleri ve Çevre Araştırma Enstitüsü), Bursa Pilot Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü' nce yapılan ortak çalışmalar sonucu elde edilen bilgiler doğrultusunda hazırlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Atıksu Karakterizasyonu, Atıksu Arıtımı.
Özet (Çeviri)
In this study, wastewater characterisation, identification of wastewater flow rates, treatability tests at laboratory-scale and pilot-scale have been undertaken for wastewater treatment plant that is planned for Demirtaş Organised Industrial District (DOSAB).At the end of this study a wastewater treatment plant is recommended. It has been aimed to test the physico-chemical and biological treatment units that is planned and designed at small scale. This study has been prepared based on extensive literature citation and the information from the co-operative studies with DOSAB Regional Directorate, Bursa TUBİTAK(Turkish Science and Technical Research Institution)-MAM The Resarch Laboratuary of Textile Institute, TUBİTAK-MAM The Institute of Enviromental Research and Energy Systems, Bursa Pilot Organised Industrial District.