Çelik malzemelerin lazer ile kesilmesinde kesme bölgesinin yapı ve özelliklerinin incelenmesi
The Research of cutting area structure and the properties in cutting of steel material with laser
- Tez No: 109715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Laser Cutting, Laser Parameters
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Günümüzde modern teknolojilerin kullanıldığı endüstride lazer işim uygulamaları giderek önem kazanmaktadır. Lazerin metal kesmede kullanılması ile daha iyi yüzey kalitesi elde edilmekte ve kütle üretimlerinde ekonomi sağlanmaktadır. Bu çalışmada otomotiv endüstrisinde de kullanılan DEM EN 10 025 - 94 kalitesinde sac lazer ışını ile kesilmiştir. Kesme kalitesini etkileyen güç seviyesi, kesme gazı ve kesme hızı parametrelerinin etkileri gözlemlenmiştir. 6x50x50 mm ebatların daki numuneler yukarıda ifade edilen parametreler sırasıyla değiştirilerek kesilmiş ve elde edilen sonuçlar raporlanmıştır. Deneylerin sonucunda, parametrelerin değişimi ile lazer kesmede iç yapıda önemli bir değişikliğin olmadığı fakat yüzey kalitesinde büyük miktarlarda farklılıkların oluştuğu görülmüştür. Sonuçta kesim değiştirilerek sac malzemede kabul edilebilir kesme kalitesi ve yüzey pürüzlülüğü değerlerine ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler : Lazer Kesme, Lazer Parametreleri
Özet (Çeviri)
Recently, in modern equipped industries, laser beam aplications have gradually increasing importance. By the use of laser, for steeel cutting, a better surface quality can be obtained and cost-effection is got in mass production. In this study, sheets of steel, which are used in autmotive industry with a quality degree of DIN EN 140 025-94 has been cutting by laser. While doing this, influence of parameters of power level, cutting speed and cutting gas that effect cutting quality has been observed. Samples with 6 x 50 x 50 mm dimension have been cutting by changing parameters in order and the results are reported. Experimental results show that in the micro structure no difference has occured but surface quality change a lot by changing parameters. As a result adequate shearing quality and surface roughness can be obtained by changing parameters.