Bazı büyümeyi düzenleyici maddelerin 'freesia sp.' yetiştiriciliğinde çiçeklenme ve çiçek kalitesine etkileri
The effects of some growth regulators on flowering and flower quality of 'freesia sp.'
- Tez No: 109724
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET MENGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Freesia yetiştiriciliği, GA3 ve Ethrel, Çiçeklerime ve Çiçek Kalitesi, Freesia growing, GA3 and Ethrel, Flowering and Flower Quality
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
öz BAZI BÜYÜMEYİ DÜZENLEYİCİ MADDELERİN «Freesia sp." YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ÇİÇEKLENME VE ÇİÇEK KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Bu araştırma 'Cordula' ve 'Athena' çeşitlerinde, iki farklı corm büyüklüğüne GA3 ve Ethrel uygulamalarının dikimden başak oluşturuncaya kadar geçen süreye, I., II. ve m. çiçeklerde: dikimden çiçeklenmeye kadar geçen süreye, çiçek sapı uzunluğuna, başak uzunluğuna, kandil sayışma ve kandil çapma ve bitki basma elde edilen çiçek sayısı üzerine etkilerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre 'Cordula' çeşidinde erken başak oluşumu ve erken çiçeklerime meydana gelmiştir. Corm büyüklükleri itibariyle en iyi sonuç I. Boy cormlarda saptanmıştır. Genel olarak GA3 uygulamaları Ethrel uygulamalarına göre en iyi sonucu vermiştir. Uygulama dozları olarak 50 ppm dozunda yapılan uygulamalar 100 ppm dozunda yapılan uygulamalardan daha iyi sonuç vermiştir. Freesia yetiştiriciliğinde 'Cordula' ve 'Athena' çeşitlerinin her iki corm büyüklüğüne yapılan GA3 ve Ethrel uygulamaları her ne kadar çiçeklerime ve çiçek kalitesi üzerine etkili olmuş ise de ticari olarak yetiştiricilikte kullanılmalannm yeterli olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT THE EFFECTS OF SOME GROWTH REGULATORS ON FLOWERtNG AND FLOWER QUALITY OF «Freesia sp.w The aim of the research was to determine the effects of GA3 and Ethrel application on the period between planting and spike formation of conns with to different sizes, and on the period between planting and flowering, flower - stalk length, spike length, number of flowers and flowers diameter and number of flowers obtained per plant, in the 1st, 2nd and 3rf flowers,in the cvs. Cordula and Athena. According to the results obtained, early spike formation and early flowering occurred in cv. Cordula. The best result with respect to corm sizes was obtained from the 1st- size corms. In general, GA3 applications gave better results, compared with Ethrel applications. The applications at 50 ppm concentration gave better results than those at 100 ppm concentration. It was concluded that the applications were not sufficient to be used in commercial Freesia growing, although flowering and flower quality were influenced by GA3 and Ethrel applications on the corms with two different sizes in cvs. Cordula and Athena.