İznik yöresinde değişik su kaynakları ile sulanan toprakların verimlilik durumlarının incelenmesi
Investigation of fertility status the soils irrigated with various water resources around the İznik region
  1. Tez No: 109726
  2. Yazar: MURAT ALİ TURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. VAHAP KATKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İznik ve Orhangazi yöresi, verimlilik durumu, su kalitesi, İznik and Orhangazi regions, fertility status, water quality
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET İZNİK YÖRESİNDE DEĞİŞİK SU KAYNAKLARI İLE SULANAN TOPRAKLARIN VERİMLİLİK DURUMLARININ İNCELENMESİ Bursa ili İznik ve Orhangazi yöresinde değişik su kaynaklarıyla sulanan topraklanmn verimlilik durumlarını ortaya koyabilmek amacıyla sulamadan önce ve sulamadan sonra olmak üzere 2 dönemde toprak ve su örnekleri alınmıştır. Bu amaçla, sulama suyu kaynaklarına göre İznik yöresinden 28, Orhangazi yöresinden 12 olmak üzere toplam 40 toprak örneği ve bu toprakların sulanmasında kullanılan su kaynaklarından göl suyundan 10, akarsulardan 3 ve artezyenlerden 3 olmak üzere toplam 16 su örneği alınmıştır. Göl suyunun ve artezyenin EC değerleri akarsuyun EC değerinden yüksek bulunmuştur. Göl suyu haricindeki su kaynaklanılın EC değerleri sulama mevsiminden sonra artmıştır. Göl suyunun pH, toplam anyon ve katyon değerleri diğer su kaynaklannkinden daha yüksek bulunmuştur. Su kaynaklan sulama suyu kalitesi yönünden, akarsu için C2Sİ5 göl suyu ve artezyen için C3S1 olarak sınıflandırılmıştır. Genel olarak toprakların tekstür sınıflarının killi tın olduğu ve kireç kapsamlarının da kireçsiz ile az kireçli arasında değiştiği belirlenmiştir. Toprakların organik madde kapsamlan düşük ile orta düzey arasında değişmektedir. Artezyen ile sulanan toprakların pH ve EC değerleri her iki dönemde de diğer su kaynaklan ile sulanan topraklann pH ve EC değerlerinde fazla bulunmuştur. pH değerleri arasında her iki dönem arasında bir fark belirlenemezken EC değerleri sulamadan sonra artmıştır. Orhangazi yöresi topraklarının EC değerleri İznik yöresi topraklanmn EC değerlerinden daha yüksek bulunmuştur ve her iki dönemde de topraklann tuz kapsamlarının tuzsuz ile orta tuzlu arasında olduğu belirlenmiştir. Tüm topraklann azot kapsamlan yeter düzeydedir. Araştırma topraklan sulanmayan topraklar hariç fazla miktarda fosfor kapsamaktadırlar. Potasyum kapsamlarına göre, Orhangazi yöresi topraklan yeter ve fazla düzeydeyken İznik yöresi topraklan genelde yeter düzeydedir. Potasyum kapsamlan her iki yörede de sulamadan sonra artış göstermiştir. Genel olarak Orhangazi yöresi topraklan sırasıyla fazla ve yeter düzeyde kalsiyum ve magnezyum içermektedirler. İznik yöresi topraklarının kalsiyum ve magnezyum kapsamlan genelde fazla düzeydedir. Ek olarak tüm topraklann kalsiyum ve magnezyum kapsamlarının sulamadan sonra düştüğü belirlenmiştir. İznik yöresinde sadece göl suyu ile Orhangazi yöresinde ise göl suyu ve artezyen suyu ile sulanan alanlarda sulamadan önce ve sonra belirlenen sodyum kapsamlan yüksek bulunmuştur. Bu çalışmada bütün toprak örneklerinin çinko, bor, bakır, mangan gibi mikroelement durundan da her iki dönem için belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT INVESTIGATION OF FERTILITY STATUS OF THE SOILS IRRIGATED WITH VARIOUS WATER RESOUSCES AROUND THE İZNİK REGION Soil and water samples were taken before and after the irrigation in order to determine the fertility levels of the soils, which are irrigated various water sources (Lake water, Shallow well Creek water) around İznik and Orhangazi region at Bursa. For this aim, 28 and 12 totally 40 soil samples were taken due to irrigation water sources from İznik and Orhangazi region, respectively. 10 from lake, 3 from shallow well and 3 from creek, totally 16 water samples which are used for irrigation of sampled soils were also taken. EC values of lake water and shallow well were found higher than EC values of the creek water. EC values of the water sources increased after the irrigation season except the lake water. pH, total anion and cation values of the lake water were determined (as the highest in the study area) higher than all other water sources in the study area. Irrigation water qualities of the water sources have been classified as C2S1 for the creek water and C3S1 for the lake and shallow well water. In general, the textures of the soils were determined to be clay loam and lime contents are between limeless and low lime. The organic mater contents vary between low and moderate levels. The pH and EC values of the soils irrigated by the shallow well were found higher than the others in both two sampling periods. The EC values increased after the irrigation while any differences were not determined at pH values among two sampling periods. The EC values of Orhangazi soils were higher than Iznik soils and the salinity were determined between nonsaline and moderately saline for both regions. Nitrogen were found adequate at all soil samples. Researched soils have high phosphorus levels except nonirrigated soils. According to the potassium levels, İznik soils were generally in adequate level while Orhangazi soils were in adequate or higher than adequate level. Potassium increased after the irrigation season in both regions. In general, Orhangazi soils have high and adequate level of the calcium and magnesium, respectively. Calcium and magnesium levels of the İznik soils were generally high. In addition calcium and magnesium levels of all the soil samples were determined to be decreased after the irrigation. Natrium contents were found as high level before and after the irrigation at İznik soils, which are irrigated with only lake water and Orhangazi soils which are irrigated with lake water and shallow well. In this research, micronutrients i.e. zinc, boron, copper, manganese status of all the soil samples have also been investigated for both periods.