Uludağ Üniversitesi kampüs alanı topraklarının genesisi ve sınıflandırılması
Soils of the Uludağ University campus area, their genesis and classification
  1. Tez No: 109727
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERTUĞRUL AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Uludağ Üniversitesi Kampus Topraklan, Toprak Genesisi, Toprak Sımflandınlması, Soils of Uludağ University, Soil genesis, soil classification
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ KAMPUS ALANI TOPRAKLARININ GENESİSİ VE SINIFLANDIRILMASI Bu araştırmada, Uludağ Üniversitesi Kampus Alam Topraklarının genesisi incelenmiş ve Toprak Taksonomisi (1975 ve 1999) ve FAO\Unesco (1974 ve 1990) Dünya Toprak Haritalama Lejandı sistemine göre sımflandınlması verilmiştir. Uludağ Üniversitesi kampus alam topraklarının büyük bir çoğunluğu neojen killi kireçli depozitler üzerinde, diğerleri ise kuaterner alüviyaller üzerinde oluşmuştur. Arazi çalışmaları sırasında 4 farklı fizyografik ünite üzerinde 25 (yirmibeş) farklı toprak serisi tanımlanmış ve horizon esasına göre 114 adet bozulmuş toprak örneği alınmış ve laboratuvarda fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmıştır. Çalışma alam topraklarında herhangi bir tuzluluk ve alkalilik sorunu bulunmamaktadır. Katyon değişim kapasiteleri yüksektir ve 4,83 - 65,02 me/100g değerleri arasındadır. Değişebilir katyonların büyük bir çoğunluğunu Ca4* + Mg4“1”oluşturmaktadır. Reaksiyonları hafif asit ve hafif alkali arasında değişir ve pH değerleri 6,20 - 7,94 arasındadır. CaC03 içeriği derinlikle beraber artmakta ve % 0,15 (Dikilitaş serisi yüzey horizonu) ile % 79,45 (Görükle serisi yüzeyaltı horizonu) değerleri arasında değişmektedir. Organik madde içerikleri genelde düşük, derinlikle beraber azalmaktadır ve % 0,12 - 2,76 değerleri arasında bulunmuştur. Çalışma alam topraklan, fiziksel, kimyasal ve morfolojik özellikleri göz önünde tutularak, Toprak Taksonomisine (1975 ve 1999) göre Entisol, İnceptisol, Mollisol ve Vertisol; FAO\Unesco (1974 ve 1990) Dünya Toprak Haritası Lejandma göre ise büyük bir çoğunluğu Eutric Vertisol olmak üzere, Eutric Leptosol, Calcaric Regesol, Calcaric Fluvisol, Eutric Cambisol, Calcaric Cambisol ve Calcaric Phaeozem olarak sınıflandırılmıştır. Söz konusu toprakların tarımsal potansiyellerini sınırlayan faktörler, yüksek kil içeriği, eğim, toprak sığlığı ve yüzey altı horizonlannda yüksek CaC03 içermeleridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOILS OF THE ULUDA? UNIVERSITY CAMPUS AREA, THEIR GENESIS AND CLASSIFICATION In this research soil genesis of the Uludağ University campus area soils have been investigated and classified according to Soil Taxonomy (1975 and 1999) and FAOVUnesco (1974 and 1990) classification systems. Most of the soils of the U.U. Campus area formed on neojen clay, lime deposits and the others formed on quaternary alluvium. In the research area 25 soil series, formed on 4 different physiographic units, were identified and sampled due to horizon base. 114 disturbed soil sample were taken for to investigate physical and chemical properties of the soils at the laboratory. Problems related to salinity and alkalinity were not determined in the study area. The cation exchange capacity is very high, in the range of 4,83 to 65,02 me/100g soil. The base saturation percentage is high often close to 100 percent with the Ca** and Mg** accupying more than 90 percent of the exchange sites. The soil reaction varies from weakly acid to weakly alkaline and pH values changes between 6,20 and 7,94. The CaC03 equivalent increases with the depth varying from % 0,15 in the surface horizon of the Dikilitaş series to % 79,45 in the subsurface horizon of the Görükle series. Organic matter contents are generally low and decreases with the depth and varies between % 0,12 and 2,76. Due to the physical, chemical and morphological properties, soil profiles were classified as Entisol, Inceptisol, Mollisol and Vertisol according to Soil Taxonomy (1975 and 1999) and in the units of Eutric Vertisol, Eutric Leptosol, Calcaric Regesol, Calcaric Fluvisol, Eutric Cambisol, Calcaric Cambisol and Calcaric Phaeozem according to FAO/Unesco (1974 and 1990) classification systems. The agricultural potential of the soils limited by the high clay content, steep slopes, shallowness and high CaC03 content of the subsurface horizon.