İki endemik Allium L. türlerinde sitogenetik araştırmalar
Cytogenetics studies on two endemics Allium L. species
  1. Tez No: 109738
  2. Yazar: ÖZLEM KÜLAHLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ BİLALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Allium L, karyotip, idiyogram, mitotik indeks
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET İKİ ENDEMİK ALLIUM L. TÜRLERİNDE SÎTOGENETİK ARAŞTIRMALAR Bu çalışmada Bursa Uludağ' dan toplanan iki endemik Allium L ( A flavum L var minus Boiss. ve A olymplcum Boiss. ) taksonlan üzerinde çalışılmıştır. Her taksona ait kromozomlar, aseto-orsein metodu ile kök ucu hücrelerine uygulanarak belirlenmiştir. Bu çalışmalar sonucunda iki taksonun kromozom sayısı 2n=16 bulunmuştur. A flavum L var minus Boiss.' de haploid kromozom takımının toplam uzunluğu 134,279 ± 0,553 um, A olympicum Boiss. 'de haploid kromozom takımının toplam uzunluğu 83,064 ± 0,464 p,m arasındadır. A flavum L var minus Boiss. ' de metafaz kromozom uzunlukları ortalama 11,57 ± 0,285 ile 23,57 ± 0,857 \xm, arasında değişmektedir. A flavum L var minus Boiss/ ûe kol indeksleri 1,42-1,57 arasında olup, hepsi metasentriktir. A flavum L var minus Boiss/ \n 1. kromozomunun uzun kolunda satellite rastlanmıştır. A olympicum Boiss/ öe metafaz kromozom uzunlukları 7,135 ± 0,143 ile 13,713 ± 0,571 um arasında değişmektedir. A olympicum Boiss/ de kol indeksleri 1,47-1,63 arasındadır. A olympicum Boiss/ in bütün kromozomlan metasentrik yapıdadır. Taksonların karyotipleri 8 metasentrik kromozom içerdiğinden simetriktir. İnterfaz çekirdek büyüklükleri A flavum L var minus Boiss. 'de 1,49 ± 0,2 ( en ) ; 1,78 ± 0,25 ( boy ) p.m olarak, A olympicum Boiss/ ûe ise 1,46 ± 0,16 ( en ), 1,79 ± 0,24 ( boy ) um bulunmuştur. A olympicum Boiss/ öe mitotik indeks oranı 7,102 ± 0,58; A flavum L var minus Boiss/ 'de 5,362 ± 0,46 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT CYTOGENETIC STUDIES ON TWO ENDEMIC ALLIUM L. SPECIES In this study, two species of endemic Allium L ( A. flavum L var minus Boiss. and A olympicum Boiss. ) were collected from the area of Uludag-Bursa. The chromosomes of each species are observed by the method of aceto-orcein applied in root tips. At the end of this investigation, these two species were found to be diploid with 16 chromosomes. The total length of the haploid chromosome complement of A flavum L var minus Boiss. was 134,279 ± 0,553 ^m, while the total length, of the haploid chromosome complement of A olympicum Boiss. was 83,064 ± 0,464 p.m. The average length of metaphase chromosomes of A flavum L var minus Boiss. was ranging from 11,57 ± 0,285 to 23,57 ± 0,857 ^im. Their arm ratios ranged between 1,42 and 1,57. All chromosomes of A flavum L var minus Boiss. were metacentric. A satellite chromosome was observed on the long arm of first chromosome of A flavum L var minus Boiss.. The average length of metaphase chromosomes of A olympicum Boiss. ranged from 7,135 ± 0,143 to 13,713 ± 0,571 pm. In A olympicum Boiss. the arm ratios ranged between 1,47 and 1,63. All chromosomes of A olympicum Boiss. were metacentric. The karyotype of these taxons was symmetric and consisted of eight metacentric chromosomes. The lengths of interphase nucleus in A flavum L var minus Boiss. were 1,49 ± 0,2 ( width ) ; 1,78 ± 0,25 ( length ) jim, the other species, A olympicum Boiss. was 1,46 ± 0,16 ( width ), 1,79 ± 0,24 ( length ) p.m. The mitotic index ratio was 7,102 ± 0,58 in the A olympicum Boiss. and was 5,362 ± 0,46 in the A flavum L var minus Boiss Key words Allium L, karyotype, idiogram, mitotic index.