Bahçesaray (Van) ve çevresi florası üzerine bir araştırma
A Research on the flora of Bahçesaray (Van) and its surroundings
  1. Tez No: 120845
  2. Yazar: MEHMET FIRAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NASİP DEMİRKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Bahcesaray (VAN), Turkey. in
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Öğretmenliği Eğ. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET BAHÇESARAY (VAN) VE ÇEVRESİ FLORASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA FIRAT, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Orta öğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Anabilimdalı Bölüm (Biyoloji) Tez Danışmanı, Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ Ocak 2002, 166 sayfa Bahçesaray (VAN) ve çevresinde 1999 ve 2001 yıllan arasında gerçekleştirilen bu araştırmanın arazi çalışmaları ile 3000 bitki örneği toplandı. Bu örneklerin taksonomik incelenmesi sonucunda 66 familya ve 302 cins'e ait 844 tür, 43 alttür ve 25 varyete olmak üzere toplam 912 takson tespit edildi. Bunlardan 8 tanesi tip örneğinden sonra ilk defa ve 15 tanesi ikinci defa, daha önce Türkiye Florasından bahsedilen varlığı şüpheli iki tür (Coclılearia venusta, Moltkia longifolia) 'ün varlığı kesinlik kazandı. Türkiye Florası için bir yeni kayıt (Scilla kurdistanica ) toplandı. 119 takson B9 karesi için yeni kayıttır. Taksonların fıtocoğrafık bölgelere göre dağılımı şöyledir; Iran-Turan elementi 398 (% 44), Avrupa-Sibirya elementi 69 (%8), Akdeniz elementi 16 (%2), Çok bölgeli veya fıtocoğrafık bölgesi bilinmeyenler 429 (%46) dur. Alanda toplam 131 (% 14.36) endemik takson belirlenmiştir. 912 taksonun 5'i Pteridophyta, 907'si Spermatophyta üyesidir. Spermatophyta üyelerinden 1'i Gymnospermae ve 906'sı Angiospermae üyesidir. Angiosperm 'lerin 788M Dicotyledoneae ve 118M Monocotyledoneae sınıfına aittir. İçerdikleri takson sayısına göre alandaki en büyük 10 familya sırasıyla Asteraceae 131 (%14.37), Fabaceae 80 (%8.77), Brassicaceae 76 (%8.33), Lamiaceae 75 (%8.22), Caryophyllaceae 59 (%6.47), Boraginaceae 49 (%5.37), Liliaceae 47 (%5.15), Poaceae 44 (%4.83), Rosaceae 37 (%4.06), Scrophulariaceae 31 (%3.40) dir. En çok takson içeren ilk 10 cins sırasıyla Astragalus 35 (% 3.83), Silene 28 (%3.07), Allium 17 (%1.86), Campanula 17 (%1.86), Centaurea 16 (% 1.75), Salvia 14 (% 1.53), Ranunculus 12 (% 1.31), Onosma 12 (% 1.31), Potentilla 12 (%1.31), Veronica 12 (%1.31)' dır. Raunkiaer'in sistemine göre analiz yapıldığında Hemikriptofitler 512 (% 56.12), Terofitler 144 (% 15.78), Kriptofıtler 132 (% 14.47), Kamefıtler 89 (%9.75), Fanerofitler 35 (% 3.83) dir. Çalışmamızda Türkiye Florasından farklılık gösteren 41 taksona ait özellikler verilmiştir. Anahtar Kelimeler : Flora, Bahçesaray (VAN), Türkiye.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON THE FLORA OF BAHÇESARAY (VAN) AND ITS SURROUNDINGS FIRAT, Mehmet Mcs., De Partmant of Secondary Education of Mathematics and (Biology) Science Supervisor: Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ October 2002, 166 pages In this study 3000 plant specimens have been collected from Bahcesaray (Van) and its surroundings between 1999 and 2001. As a result of the taxonomic investigation of these materials 302 genus, 844 species, 43 subspecies and 25 varieties belonging to 66 families belongto 912 taxa have been collected from the area. 8 of them were collected for the first time and another 15 were collected for the second time the type specimen. Two species (Cochlearia venusta, Moltkia longifolia), which were mentioned in the flora of Turkey beforehand and their exitence have became definite. A species {Scilla kurdistanica) new record for the flora of Turkey. 1 1 9 taxa have been recorded for the first time from square B9. The distribution of the taxa in phytogeographic regions are as follows: Irano- Turanian 398 (% 44), Euro-Siberian 69 (% 8), Mediterranean 16 (%2) and unknown phytogeographic region elements 429 (%46), Total 131 (% 14.36), endemic species have been collected from the area 5 species of the total 912 taxa are belong to Pteridophyta division and 907 taxa belong to Spermatophta division. Gymnospermae and Angiospermae subdivisions have 1 and 906 taxa. Respectively in Angiospermae, Dicotyledoneae include 788 taxa and Monocotyledoneae include 1 1 8 taxa. According to their taxa content, the greatest 10 families are ordered as follows: Asteraceae 131 (% 14.37), Fabaceae 80 (% 8.77), Brassicaceae 76 (% 8.33), Lamiaceae 75 (% 8.22), Caryophyllaceae 59 (% 6.47), Boraginaceae 49 (% 5.37), Liliaceae 47 (%5.15), Poaceae 44 (%4.83), Rosaceae 37 (% 4.06), Scrophulariaceae 3 1 (% 3.40). The richest 10 genera are ordred as follows: Astragalus 35 (% 3.83), Silene 28 (% 3.07), Allium 17 (% 1.86), Campanula 17 (%1.86), Centaurea 16 (% 1.75), Salvia 14 (% 1.53), Ranunculus 12 (% 1.31), Onosma 12 (% 1.31), Potent ilia 12 (%1.31), Veronica 12 (%1. 3 l)'dir. When the flora of the area is analysed by Rauinkiaer's life forms, it is noted that Hemicrytophytes 512 (% 56.12), Therophytes 144 (% 15.78), Cryptophytes 132 (% 14.47), Chamaephytes 89 (% 9.75), Phanerophytes 35 (% 3.83). In this study different characters belonging to 41 taxa from the flora of Turkey are given.