Tekstil endüstrisinde kullanılan boyar maddeler ve boyama yöntemleri
Dying substances and dying methods used in textile industry
- Tez No: 109776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALAATTİN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tekstilde boyama, Boyarmadde, Tekstilde boyama yöntemleri, Dying Textil Industry, Dying Substances, Dying Methods Textil
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TEKSTİL ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN BOYARMADDELER VE BOYAMA YÖNTEMLERİ SABİT CENGİZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Ana Bilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Alaattin Güven 2001 Günümüzde tüketici isteklerine uygun üretim yapmak ön planda gelmektedir. Bu bakımdan piyasaya beğenilen ve değişik renkli elyafin verilmesi gerekmektedir. İstenilen renkteki elyafin elde edilmesi için ön çalışma yapılması gerekmektedir. Bu ön çalışmalar kumaş türüne göre uygun boyar maddelerin seçilmesi, istenilen rengin elde edilmesi ve istenilen ürünün özelliğine göre uygun metotla kumaşın boyanması işlemleridir. Bu işlemler labaratuvar ortamında gerçekleşmektedir. Bu çalışmada tekstil sektöründe kullanılan boyar maddelerin neler olduğu, kumaşın türüne ve uygun boyar maddeye göre boyama yöntemlerinin neler olduğu araştırılmıştır. Ayrıca kumaşın haslığını ve boyamanın istenilen düzeyde olmasını sağlamak için kullanılan katkı maddelerinin neler olduğu araştınlmiştır..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DYING SUBSTANCES AND DYING METHODS USED IN TEXTIL INDUSTRY SABİT CENGİZ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Science Chemistry Program Supervisor: Doç.Dr. Alaattin Güven 2001 Now, it is at importance to produce materials which are appropriate to demands of consumers. Therefore, it is necessary to supply fibres which has different colors selected by market. Is curicial doing pre- works to obtain fibres which has appropriate colors,. This pre-works are processes which are selection of appropriate dye meterials, obtaining of suitable color and dying the material with suitable method according to product. All this processes arecerriled out in laboratuaries. In this study, dying materials and dye substances used in textile industry are investigated. In addition additive materials are also investigate.