Yer karosu üretiminde alternatif ergitici olarak pomzanın kullanım imkanının araştırılması
Investigation of usage possibility of pumice as an alternative fluxing agent in floor tile production
- Tez No: 109778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. GÜRKAN YERSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pomza, Alternatif, Albit, Yer Karosu, Değerlendirme, Pumice, Alternative, Albite, Floor Tile, Utilisation
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YER KAROSU ÜRETİMİNDE ALTERNATİF ERGİTİCİ OLARAK POMZANIN KULLANIM İMKÂNININ ARAŞTIRILMASI Fatih TOMSUK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. H. Gürkan YERSEL 2001, 81 sayfa Pomza, boşluklu, süngerimsi, volkanik olaylar sonucu oluşmuş, fiziksel ve kimyasal etkenlere karşı dayanıklı, gözenekli volkanik bir kayaçtır. Asidik ve bazik volkanik faaliyetler neticesinde iki tür pomza ortaya çıkmıştır. Bunlar, asidik pomza ve bazik (bazaltik) pomzadtr. Pomza, kendisine özgü bazı özellikleri (rengi, gözenekliliği ve kristal suyunun olmaması) ile benzer volkanik camsı kayaçlardan (perlit, obsidyen, peks-tayn) ayrılır. Bu çalışmada yer karosu kompozisyonlanndaki ergitici feldispata alternatif olarak pomza hammaddesinin farklı oranlarda yer karosu masse reçetesine ilâve edilerek standart albitli reçeteyle karşılaştırılmak suretiyle kullanılabilirliği araştırılmıştır. Pomzanın yer karosu bünyesine katılmasıyla nihai ürünlerin fiziksel ve mekanik özelliklerinin daha da iyileştiği bulunmuştur. Genel olarak pomza, albit ile karşılaştırıldığında kimyasal büeşimindeki yüksek KaO+NaaO alkali içeriği nedeniyle daha düşük sıcaklıklarda ergime davranışı göstermektedir. Pomza ilaveli bünyeler albitli bünyelere göre düşük sinterleme sıcaklıkları ve camsı faz miktarında artıştan dolayı iyi mekanik özellikler sergilemektedirler.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATION OF USAGE POSSIBILITY OF PUMİCE AS AN ALTERNATIVE FLUXING AGENT IN FLOOR TILE PRODUCTION Fatih TOMSUK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Gfirkan YERSEL 2001, page 81 Pumice occurred as a result of volcanic activities is a porous, spongy volcanic rock which resists to physical and chemical effects. Due to the acidic and basic volcanic activities, two types of pumice structure had been occurred. These are called acidic and basic (basaltic) pumice regardly. Pumice differs from other volcanic glassy rocks like perlite, obsidien etc. with its colour, porosity and lack of cristalline water. In this study, pumice as fluxing agent and alternative to albite was added in to the floor tile body with different proportions. The bodies with albite and pumice were compared and it was found that pumice addition resulted in better physical and mechanical properties. Generally, pumice melts at lower temperature due to high K20-Na20 content compared to albite. Therefore, pumice added bodies showed lower sintering temperatures than bodies with albite and with its increased glassy phase got better physical properties.