SrO-MgO-ZrO2-SiO2 sistem camlarının kimyasal dayanımlarının iyileştirilmesi
Improving chemical durability of SrO-MgO-ZrO2-SiO2 system glasses
- Tez No: 109785
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR KARASU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Glass, Compositional Modification, Alkali Resistance
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SrO - MgO - Zr02 - Si02 SİSTEM CAMLARININ KİMYASAL DAYANIMLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ GÖKTUĞ GÜNKAYA Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Bekir KARASU 2001, 58 sayfa Cam günümüzde yaygın olarak pek çok alanda kullandığımız ve de vazgeçemediğimiz bir malzemedir. Gerek geleneksel gerekse teknolojik açıdan değerlendirilen camın aranan en önemli özelliklerinin ısıl şok dayanımı ve kimyasal kararlılığı olduğunu görmekteyiz. Yapılan bu çalışma ile daha önceden detaylı bir biçimde incelenen SrO-MgO-Zr02-Si02 (SMZS) cam sisteminin % 40 silika esaslı bileşim grubu üzerinde durulmuş, alkali çözeltilerine karşı yüksek dayanım gösterdiği bildirilen bu grubun kimyasal dayanımını düşürmeden SrO içeriğinden kaynaklanan yüksek maliyetinin SrO yerine M1İ2O3 ve/veya Fe203 kullanılması sonucu ortaya çıkan SrO-Mn203-Fe203-MgO-Zr02-Si02 (SMFMZS) sistemi alkali dayanımı açısından araştırılmıştır. Cam bileşiminde Mn2Û3 artışının kimyasal dayanımı arttırdığı buna karşılık belli bir seviyeye kadar benzer biçimde davranan Fe203'in daha sonra dayanımı düşürdüğü görülmüştür. Yeni üretilen SMFMZS sistem camlarının bir kısmının yüksek alkali dayanımlı oldukları bulunmuştur. İlgili camlar betonun kuvvetlendirilmesinde kullanılabilme kapasitesi göstermektedirler. Anahtar Kelimeler : Cam, Bileşimsel Modifikasyon, Alkali Dayanımı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis IMPROVING CHEMICAL DURABILITY OF THE SrO - MgO - Z1O2 - Si02 SYSTEM GLASSES GÖKTÜ? GÜNKAYA Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor : Dr. Bekir KARASU 2001, 58 pages Glass is a widely used material which we do not give up prefering in daily life. The most important features of glass, being of technological importance, are thermal shock resistance and chemical durability. With the present study, on the basis of the 40 weight percent silica containing SrO-MgO-ZrfVSiOî glasses which are reported to posses high alkali resistance, SrO replacement by Mn2Û3 and/or Fe2Û3 were made in order to decrease starting cost caused by SrO without deteriorating chemical endurance. New glasses were produced in the SrO-Mn203-Fe203-MgO-Zr02-Si02 (SMFMZS) system. It has been seen that increase in Mn203 content in glass compositions resulted in improvement in alkali durability. Likewise, increase in Fe203 content also cause it to increase. As a result, up to certain value, it is concluded that some of SMFMZS system glasses are found to have high alkali durability and suggested for the use of fibre reinforcement in cement and concrete.