Çeşitli gıdalarda bacillus cereus kontaminasyonunun araştırılması
Investigation of bacillus cereus contamination in some foods
  1. Tez No: 109786
  2. Yazar: YASEMİN ÇEKİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KIYMET GÜVEN, PROF. DR. MELİH KIVANÇ, DOÇ. DR. GÜL DURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda zehirlenmesi, Bacillus cereus, SDS-PAGE, Bacillus cereus, Food Poisonings, SDS-PAGE
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Çeşitli gıdalarda Bacillus cereus Kontaminasyonunun Araştırılması YASEMİN ÇEKİÇ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Kıymet GÜVEN 2001 Bacillus cereus gıda zehirlenmelerine neden olur. Süt ve süt ürünlerinde kesilme ve ekşimsi krema oluşumu ile bozulmalara yol açar, ayrıca diareye ve kusmaya neden olan iki farklı tipte toksin üretir. Bu çalışmada, Eskişehir' de çeşitli yerlerden dondurma, çiğ süt, pastörize süt ve peynir örnekleri toplanmıştır. Bu örneklerdeki toplam bakteri, toplam bakteri sporu, Bacillus cereus vejetatif hücre ve Bacillus cereus sporlarının sayımı MYP agar kullanılarak yapılmıştır. Bacillus cereus toplam proteinlerinin analizi için SDS-PAGE yöntemi geliştirilmiştir. Test edilen örneklerin hiçbirinin gıda zehirlenmesine neden olacak seviyede Bacillus cereus içermediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis Investigation of Bacillus cereus Contamination in Some Foods YASEMİN ÇEKİÇ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology: Major Biology Supervisor: Doç. Dr. Kıymet Güven 2001 Bacillus cereus is causal agent of food poisonings. It spoils the dairy products causing sweet curdling and bitty cream. It also produces diarrheal and emetic toxins. In this study raw milk, ice-cream, pasteurized milk and Turkish chese samples were collected from different source in Eskişehir. Enumeration of total bacterial cells, total bacterial spores, Bacillus cereus cells and Bacillus cereus spores were carried out in these samples by using MYP medium. A method for SDS-PAGE analysis of total proteins of Bacillus cereus was developed. None of the samples tested contained significant levels of Bacillus cereus to cause food poisonings.