Killer üzerine asit boyaların adsorpsiyonunun incelenmesi
Investigation of adsorption of acid dyes onto clay minerals
- Tez No: 109805
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASİYE SAFA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Asit Boyaları, Killer, İzotermler, Adsorption, Acid Dyes, Clays, Isotherms
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KİLLER ÜZERİNE ASİT BOYALARIN ADSORPSİYONUNUN İNCELENMESİ Şerife TETİK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. A. Safa ÖZCAN 2001 Tekstil atıklarmdaki boyaların sebep olduğu çevre kirliliği sorununu çözmek için çok büyük çaba sarf edilmektedir. Killer oldukça ucuz, doğada bol miktarlarda bulunabildiklerinden bu amaçla kullanılabilmektedirler. Yöntemin ucuzluğu alternatif pahalı yöntemlere göre onu cezbedici kılmaktadır. Bu çalışmada, Asit Kırmızısı 57 (AK 57) ve Asit Mavisi 294 (AM 294) adlı asit boyalarının farklı killer (bentonit, asit ile aktifleştirilmiş bentonit ve sepiyolit) üzerine adsorpsiyonu araştırılmıştır. Deneylerde, batch kinetiği ve izoterm çalışmaları yapılarak, verilerin Langmuir ve Freundlich izotermlerine uygunluğu incelenmiştir. Elde edilen sonuçların birinci derece kinetik modele uygunluğu tartışılmıştır. Bunlara ek olarak, adsorpsiyona sıcaklık etkisi de araştırılmıştır. Boya adsorpsiyonu için termodinamik parametreler de hesaplanarak tartışılmıştır. Adsorpsiyon sonuçlarına göre asit boyalan için adsorpsiyonun, sepiyolit, asit ile aktifleştirilmiş bentonit ve bentonit sırasında artış gösterdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATION OF ADSORPTION OF ACID DYES ONTO CLAY MINERALS Şerife TETİK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemistry Program Supervisor: Assist. Prof. A. Safa ÖZCAN 2001 An attempt to help solving the pollution problem caused by the presence of dyes in textile effluents, was undertaken. Owing to the fact that clays are a very abundant, and inexpensive materials, the effectiveness of adsorption technique for dye removal from wastewaters has made. This technique is an ideal alternative to other expensive treatment options. This research deals with an investigation in the adsorption technique of two acid dyes, namely Acid Red 57 (AK 57) and Acid Blue 294 (AM 294) onto different kind of clays, namely bentonite, acid activated bentonite and sepiolite was studied. The batch kinetics and isotherm studies were carried out and the data were evaluated for Langmuir and Freundlich isotherm models. The first order kinetics model was also applied to these results. In addition, the effect of temperature on the adsorption was examined and thermodynamics parameters for the adsorption of dyes have also been calculated and discussed. The adsorption results indicated that the high removals of acid dyes were obtained by sepiolite, acid activated bentonite and bentonite, respectively.