Eskişehir'de uçucu organik bileşiklerin (VOC) emisyon potansiyelinin belirlenmesi
Determination of emission potential of volatile organic compounds (VOCs) in Eskişehir
- Tez No: 109810
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY DÖĞEROĞLU, PROF. DR. SERAP KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçucu Organik Bileşikler, VOC Emisyon Kaynaklan (doğal (biyojenik)/antropojenik, sabit/hareketli, nokta/çizgi/alan), Emisyon Faktörleri, Dış Ortam VOC Derişimleri, Emisyon Envanteri, Volatile Organic Compounds, VOC Emission Sources (natural (biogenic)/anthropogenic, stationary/mobile, point/line/areal), Emission Factors, Ambient VOC Concentrations, Emission Inventories
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ESKİŞEHİR 'DE UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLERİN (VOC) EMİSYON POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ ELİF ATASOY Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Tuncay DÖĞEROĞLU İkinci Danışman: Prof. Dr. Serap KARA 2001 XCYÜKSfXÖGRETİMKURÎJÎJÜ ©OKOMANTASYON MEEKLZİ Çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri giderek daha fazla anlaşılmaya ve bu nedenle de daha fazla dikkat çekmeye başlayan uçucu organik bileşiklerin (VOC) en azından yöresel çapta daha etkin yönetilmesi ve kontrol edilebilmesi için bir altyapı hazırlamak amacıyla, bu tezde, anılan bileşik grubunun emisyon potansiyeli, hesap yoluyla belirlenmiştir. Doğal, sabit ve hareketli noktasal, çizgisel ve alansal kaynakları kapsayan hesaplamalar, yedi ayrı kaynak kategorisi için gerçekleştirilmiş; toplam emisyonlar, literatürden sağlanan emisyon faktörleri kullanılarak bulunmuştur. Doğal ve antropojenik kaynakların toplam VOC emisyonlarındaki paylan, bu çalışmada taranan bazı literatür bulgularından oldukça farklı bulunmuş; bu fark, çalışma alanına özgü istatistiklerin yeterince güvenilir olmamasına, emisyon kaynaklarının alansal dağılımı hakkındaki bilgi yetersizliğine, deneysel ölçüm verisi eksikliğine ve model çalıştırılması ihtiyacına atfedilmiştir. Muhtemelen, yine benzer nedenlerle, özellikle hareketli kaynakların antropojenik VOC kaynakları içindeki payları da yüksek değerlerde belirlenmiştir. Tüm bu nedenlerle, çalışmanın, ileriki aşamalarda, etkin modelleme yanında emisyon ve açık ortam monitoriaması süreçleriyle desteklenerek geliştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF EMISSION POTENTIAL OF VOLATILE ORGANIC COMPOUNDS (VOCs) IN ESKİŞEHİR ELİF ATASOY Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Assist.Prof.Dr.Tuncay DÖ?ERÖ?LU Co-Supervisor: Prof. Dr. Serap KARA 2001 This study involves the computational determination of the volatile organic compounds' (VOC) emission potential to be able to provide a background for managing and controlling these emissions more effectively, at least on a local scale, due to their negative impacts on environment and human health which are being further understood and therefore attacting increasingly more attention recently. The computations, covering natural, stationary and mobile point-, line-, and area-sources, have been performed for seven different emission source categories in the study area; and total emissions were calculated using the available emission factors found from the literature. The contributions of natural and anthropogenic sources to the total VOC emissions were found quite different from some of those given by the literature surveyed in the study. This difference was attributed, not only to the unreliability of the existing local statistics, and insufficiency of the information about the areal distribution of the emission sources, but to the lack of experimental measurement data and the need to the model studies as well. Perhaps, still due to the similar reasonings, specifically the contribution of the mobile sources to overall anthropojenic VOC emissions was also estimated to be higher than expected. Therefore, it was concluded that this work needs to be improved by the proceeding studies, via the support of effective modelling as well as the emissions and ambient-air monitoring processes.