Temel grup ve hesaplama yöntemleri
The Fundamental group and methods of calculations
- Tez No: 109811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN AZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Homotopi, Temel Grup, Kenar Grup, Üçgenlenebilen Uzay, Homotopy, Fundamental Group, Edge Group, Triangulable Space
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TEMEL GRUP VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ MURAT KOPARAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr.Hüseyin AZCAN 2001, 31 sayfa Bu çalışmada; temel grup ve hesaplama yöntemleri verilmiştir. İki kapalı eğrinin çarpımı işlemi altında temel grup yapısını oluşturmamıza izin veren homotopi dönüşümü tanımlanmıştır. Homeomorfik yol-bağlantüı uzayların temel gruplarının izomorfik olduğu gösterilmiştir. Orbit uzayı tanımı verilerek basit bağlantılı uzayların temel grupları hesaplanmıştır. Bir kompleksin kenar grubu ve kenar grubuna izomorfik olan G(K,L) grubu tanımlanarak yol-bağlantıh üçgenlenebilen uzayların G(K,L) grubunda üreteç ve ilişkileri okumayla temel grupları hesaplanmıştır. Son olarak Van Kampen teoremini kullanarak üçgenlenebilen uzayların temel grup hesaplama örneği verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE FUNDAMENTAL GROUP AND METHODS OF CALCULATIONS MURAT KOPARAN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Science Mathematics Program Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Hüseyin AZCAN 2001, 31 pages In this study, the fundamental group and calculation methods were put forward. Homotopi map which allows us to form the structure of the fundamental group was described. It was proved that the fundamental groups of homeomorfic path-connected spaces were izomorfic. The fundamental group of simply connected spaces were calculated by giving orbit space definition. The fundamental group was calculated through the reading of generator and relations at G(K,L) group of path- connected triangulable spaces by defining G(K,L) group which was izomorfic to the edge group and the edge group of a complex. Finally, the example of fundamental group calculation was put forward by using Van Kampen Theorem.