Endüstriyel atıkların çöp depolama alanı dizaynında geçirimsizlik malzemesi olarak değerlendirilmesi
Assessment of industrial wastes as an impermeable material in the sanitary landfill design
  1. Tez No: 109809
  2. Yazar: NAZİLE SAKA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET TUNCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Atık, Çöp Deponi Alanı Dizaynı, Kireç, Zeolit, Stabiîizasyon/Sodifikasyon Yöntemi, Industrial Wastes, Sanitary Landfill Design, Lime, Zeolite Stabilization /Solidification Methods
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada, endüstriyel atıkların çöp deponi alanı dizaynında geçirimsizlik malzemesi olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Endüstriyel atıklar, stabilizasyon/sodifikasyon yöntemi ile fiziksel, kimyasal ve mekanik olarak iyileştirilmiştir. Atık çamuru ve kalıp kumu gibi endüstriyel atıklar, kireç ve zeolit gibi ilave malzemelerle iyileştirilip, çöp depolama alnında geçirimsizlik malzemesi olarak kullanılması önerilmiştir. Stabilizasyon öncesi ve sonrası karışımların geoteknik ve fiziko-kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Böylece hem kirlilik bertaraf edilmiş ve hem de ekonomik bir çözüm önerilmiştir. Bilecik İli, Bozüyük İlçesine ait, evsel ve evsel nitelikli atıkların düzenli olarak depolanabilmesi amacıyla deponi dizaynı önerilmiştir. Deponi dizaynında, alt, üst ve yan geçirimsizlik tabakalarında kullanılmak üzere laboratuarda hazırlanan karışımlar önerilmiştir. Bu çalışmada kullanılan atık çamuru Eczacıbaşı Fabrikasından, kalıp kumu ise Toprak Demir Döküm Fabrikasından temin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, industrial wastes are used as an impermeable material for the sanitary landfill design. Industrial wastes are improved physically, chamically and mechanically by stabilization/solidification technique. It has been suggested that industrial wastes such as waste sludge and molded sand were improved by additives such as lime and zeolite and then used as an impermeable material for the sanitery landfill. Geotechnical and physico- chemical properties of mixtures are determined before and after stabilization. Therefore, it has been not only waste material improved but also economical solution suggested. Sanitary landfill design is suggested for the Bozüyük County of City of Bilecik. Laboratory prepared mixtures are to use for the impermeable bottom, top and side slope liners in the sanitary landfill design. Waste sludge and molded sand are obtained from the Factory of Eczacıbaşı and the Factory of Toprak Demir Döküm, respectively.