CaCO3-SiO2 karışımlarından sentetik volastonit üretimi
The Production of synthetic wollastonite by mixture of CaCO3-SiO2
  1. Tez No: 109813
  2. Yazar: ALPASLAN KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sentetik Volastonit, Kalsit, Kuvars, Mineralleştirici, Kalsinasyon, Synthetic Wollastonite, Calcit, Quartz, Mineralizer, Calcination
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi CaC03-Si02 KARIŞIMLARINDAN SENTETİK VOLASTONİT ÜRETİMİ ALPASLAN KARA Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Ferhat KARA 2001, 40 Sayfa Yapılan tez çalışmasında; sentetik volastonitin kalsit ve kuvars karışımlarından üretimi ele alınmıştır. Deneysel çalışmalar çeşitli mineralleştiricilerin (CaMgC03, NaCl, Na2SiÛ3, NaaCQj, Lİ2CO3) volastonit oluşumu üzerindeki etkisinin araştırılması ve uygun mineralleştirici oranının, kalsinasyon sıcaklığının ve tane boyutunun belirlenmesi amacına yönelik olarak yürütülmüştür. Yapılan çalışmalar sonucunda; 1:1 mol oranında CaO-SiOî karışımını sağlayacak şekilde hazırlanan kalsit ve kuvars karışımlarından, mineralleştirici kullanılarak P volastonit elde edilmiştir. En uygun mineralleştirici olarak Lİ2CO3 bulunmuştur ve mmeraUeştiricinin sentetik volastonit üretiminde önemli rolü olduğu görülmüştür. Optimum kalsinasyon sıcaklığı 1150 °C olarak belirlenmiş ve kalsit ve kuvarsın ortalama tane boyutu küçüldükçe volastonit oluşumunun arttığı gözlenmiştir. Optimum ortalama tane boyutu 6um ve mineralleştirici miktarı %2 olarak bulunmuştur. Her ne kadar Lİ2CO3 kadar efektif olmasa da, Na2CQj da volastonit oluşumunu artırmaktadır. Bunun nedeninin, Li+ katyonunun boyutunun, Na+ katyonunun boyutundan küçük olması ve/veya Li+ içeren sistemde daha düşük sıcaklıklarda sıvı faz oluşması ve böylelikle difuzyonun kolaylaşması olduğu tahmin edilmektedir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE PRODUCTION OF SYNTHETIC WOLLASTONITE BY MIXTURE OF CaC03-Si02 ALPASLAN KARA Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Asst Prof.Ferhat KARA 2001, 40 Pages In this thesis, the production of synthetic wollastonite from calcite and quartz mixture was investigated. The effect of various parameters such as type of mineralİzers (CaMgC03, NaCl, Na2Si03, Na2CÛ3, Lİ2CO3), concentration of mineralizers, calcination temperature and particle size was studied. It was found that P-wollastonite can be produced from calcite and quartz mixtures when the mole ratio of CaO and SİO2 is 1 and when a suitable mineralizer is used. Mineralizers had a great influence on wollastonite formation and the most effective mineralizer was Lİ2CO3. Optimum calcination temperature was found to be 1 150 °C and the degree of wollastonite formation increased with decreasing particle size. Optimum particle size of calcite and quartz mixture was 6um and optimum Lİ2CO3 content was 2% by weight. Although not an effective as Lİ2CO3, Na2C03 also increased wollastonite formation. The reason for higher mineralizing effect of Li+ cation could be the smaller cation size of Li+ than Na+ and/or also the formation of a liquid phase at a lower temperature in the presence of a Li+ so that diffusion becomes easier.