Yenilenebilir enerji kaynağı olarak pirinanın araştırılması
Investigation of pirina as a renewable energy sourge
- Tez No: 109812
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE EREN PÜTÜN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Pirina, buharlı piroliz, yapay yakıtlar, karakterizasyon, pirina, steam pyrolysis, artificial fuels, characterisation
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Anadolu Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞI OLARAK PİRİNANIN ARAŞTIRILMASI İSMET ALPER ÖZDEMİR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr.Ayşe Eren PÜTÜN 2001, 89 sayfa Yapılan bu çalışmada, pirina hammadde olarak seçilmiş ve sabit yataklı Heinze reaktöründe değişik koşullarda pirolizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında 1,29 mm ortalama partikül boyutunda hammadde ile 7°C/dk ısıtma hızında 400, 500, 550, 700 °C piroliz sıcaklıklarında deneyler yapılmış ve piroliz sıcaklığının piroliz ürün verimlerine olan etkisi araştırılmıştır. Daha sonra hammaddeye optimum sıcaklıkta (500°C), 0,6; 1,3; 2,7 cm/sn akış hızlarında su buharı ve 50, 100, 200, 400 cm3/dk akış hızlarında sürükleyici gaz (N2) gönderilerek piroliz deneyleri tekrarlanmıştır. En uygun koşullarda elde edilen piroliz sıvı ürünlerine elementel analiz yapılmış, FTIR ve 'H-NMR spektrumları alınmıştır. Daha sonra sıvı ürünlere sütun kromatografisi uygulanmış ve alt fraksiyonlarının verimleri hesaplanmış, elementel analizleri gerçekleştirilmiştir. Alt fraksiyonların FTIR spektrumu ve n-pentan fraksiyonlarının ise gaz kromatogramı alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, piroliz koşullarının uygun seçimi ile pirinadan petrole eşdeğer sıvı ürünlerinin elde edilebileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATION OF PİRİNA AS A RENEWABLE ENERGY SOURCE İSMET ALPER ÖZDEMİR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemical Engineering Program Supervisor : Doç.Dr.Ayşe Eren PÜTÜN 2001, 89 pages This study involves the pyrolysis of the“pirina”raw material under different conditions in a fixed bed Heinze reactor. Firstly, pyrolysis of the material having an average particle size of 1,29 mm was achieved at 400, 500, 550 and 700°C with a heating rate of 7°C/min. Effect of temperature on the pyrolysis product yields was investigated. Afterwards, the pyrolysis experiments were carried out on the same material at an optimum temperature (500°C) both under 0,6; 1,3; 2,7 cm/sec flow rates of water vapor and 50, 100, 200 and 400 cm3/sec flow rates of a carrier gas (N2). Liquid pyrolysis products obtained under the most suitable conditions were characterised by elemental analysis, FTIR and 'H-NMR. In addition column chromatography was employed and the yields of the sub-fractions were calculated. The elemental analysis of the sub-fractions were also carried out. The FTIR and gas chromatography were used on the sub-fractions and n-pentane fractions, respectively. The results show that it is possible to obtain liquid products similar to petroleum from“pirina”if the pyrolysis conditions are choosen accordingly.