Bozüyük yöresinde endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan ağır metallerin bitki ve topraktaki birikimi
Accumulation of heavy metals in plant and soil resulting from industrial activites in the Bozüyük region
- Tez No: 109814
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. SAVAŞ KOPARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır Metaller, Hava Kirliliği, Toprak Kirliliği, Biyomonitorlama, Heavy Metals, Air Pollution, Soil Pollution, Biomonitoring
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET. Yüksek Lisans Tezi BOZÜYÜK YÖRESİNDE ENDÜSTRİYEL FAALİYETLERDEN KAYNAKLANAN AĞIR METALLERİN BİTKİ VE TOPRAKTAKİ BİRİKİMİ HÜLYA TUNA Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç.Dr. A. Savaş Koparal 2001, 121 sayfa Endüstriyel alan ile iç içe olan bölgelerde, tarımsal alanlar ve bitki örtüsü direk olarak kirleticilere maruz kalmaktadır. Çeşitli kaynaklardan atmosfere yayılan kirleticilerin bitki ve toprakta birikimi öncelikle kalitenin düşmesine ve verim kaybına neden olmakta, daha sonra ise biyoakümülasyon ile tüm besin zincirindeki elemanlarda toksik etki yapmaktadır. Bu çalışmada Bozüyük yöresinde ağır metallerden (Cd, Cr, Cu, Fe, Ni, Pb, Zn) kaynaklanan hava kirliliğinin boyutlarının belirlenmesi amacı ile ilçedeki bazı bitki türleri ve toprak örneklerinde ağır metal analizleri yapılmıştır. Kasım 2000 ve Nisan 2001 tarihleri arasında yapılan çalışmada 35 farklı noktadan alınan 58 bitki ve 32 toprak örneğinde Atomik Absorpsiyon yöntemi (AAS) ile ağır metal analizleri yapılmıştır. En yüksek ağır metal derişim değerlerine anayol civarlarından toplanan bitkilerde rastlanmıştır. Karayolundan ve demiryolunun güneyinden alınan bazı örneklerdeki ağır metal birikiminin daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bunun sebebi hakim rüzgar yönünün kuzey-kuzey batı olmasıdır. Ayrıca Bozüyük merkezine yakın yerlerde de yüksek derişimler elde edilmiştir, bu da fosil yakıtların kullanımından kaynaklanan ağır metal oluşumunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ACCUMULATION OF HEAVY METALS IN PLANT AND SOIL RESULTING FROM INDUSTRIAL ACTIVITIES IN THE BOZÜYÜK REGION HULYA TUNA Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Assist.Prof.Dr. A. Savaş Koparal 2001, 121 pages Agricultural lands and plants near the industrial areas subject to the pollutants. Accumulation of pollutants come from different sources in plants and soil causes the decreasing in efficiency. And then with the bioaccumulation, contaminants such as heavy metals have toxic effect on the elements of food chain. In this study, heavy metal analysis have been carried out in some plants and soils to determine the air pollution comes from the heavy metals (Cd, Cr, Cu, Fe, Ni, Pb, Zn) in Bozüyük region. Atomic Absorption Spectrometry has been used to determine the heavy metal concentrations in 58 plant species and 32 soil samples taken from 35 different sampling points between November 2000 and April 2001. The highest value of heavy metals have been observed in plants collected from the region around motorway. The accumulation of heavy metal in some samples taken from motorway and southern part of railway region were observed to be higher. The reason for this value is direction of prevailing wind to the north and north-west. In addition, heavy metal concentrations have been found higher in samples taken from the center of Bozüyük. It has been thought that this higher heavy metal concentrations were the result of fossil fuels.