Seydi suyu'nda azot ve fosfor döngüsünün modellenmesi
Modelling the nitrogen and phosphorus cycle in the Seydi suyu stream
  1. Tez No: 109815
  2. Yazar: SERDAR GÖNCÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERDEM ALBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: QUAL2E, Yaygm Kaynak Kirliliği, Azot, Fosfor, Modelleme, QUAL2E, Diffuse Source Pollution, Nitrogen, Phosphorus, Modelling u
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ŞEYDİ SUYU'NDA AZOT VE FOSFOR DÖNGÜSÜNÜN MODELLENMESÎ SERDAR GÖNCÜ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Erdem ALBEK 2001, 154 Sayfa Bu çalışmada, Seyitgazi yakınlarındaki tarımsal etkinliklerin yoğun olduğu Şeydi Suyu Havza'sını drene eden Şeydi Suyu'nun azot ve fosfor açısından su kalitesi modellemesi gerçekleştirilmiştir. Azot ve fosfor havzada yaygın kaynaklardan akarsuya karışmaktadır. Yaygm kaynakların etkisi taşınım faktörleri yoluyla belirlenmiştir. Akarsudaki azot ve fosfor döngüsü QUAL2E programı ile modellenmiştir. Taşınım faktörleri yöntemi ile QUAL2E birbirleriyle bağlanarak QUAL2E'nin yaygm kaynakların akarsuya olan etkisinin modellemesi sağlanmıştır. İki yıl boyunca her ay düzenli örnek alman iki ölçüm istasyonundan 1. istasyondaki ölçüm değerleri model girdisi olarak kullanılırken, 2. istasyondaki ölçüm değerleri modelin kalibrasyonunda kullamlmıştır. Elde edilen model sonuçlan ile ölçüm sonuçlarının büyük ölçüde uyuştuğu belirlenmiştir. Aynı zamanda bazı girdiler ve parametrelerin duyarlılık analizleri gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis MODELLING THE NITROGEN AND PHOSPHORUS CYCLE IN THE SEYDI SUYU STREAM SERDAR GÖNCÜ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdem ALBEK 2001, 154 Pages In this study, the Şeydi Suyu stream draining the Şeydi Suyu watershed where intensive agriculture is practised has been modelled with respect to nitrogen and phosphorus. Nitrogen and phosphorus are added from diffuse sources in the watershed. The effects of diffuse sources have been determined by using export coefficients. Stream nitrogen and phosphorus cycles have been modelled by the QUAL2E model. The QUAL2E model has been coupled with the export coeffient approach to include the effects of diffuse sources to the stream. For a period of two years, monthly samples have been taken from two monitoring stations along the stream. Data from the first station have been used as model input and data from the second station has been used to calibrate the model. The observations and model results have been found to agree well. Moreover, sensivity analysis has been applied to model inputs and parameters.