Kromit ve limonit cevherlerinden pigment üretimi, karakterizasyonu ve uygulaması
Production, characterization and application of pigments using chromite and limonite ores
- Tez No: 109816
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Chromite, Limonite, Cobalt waste, Pigment, Calcination
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KROMİT VE LİMONİT CEVHERLERİNDEN PİGMENT ÜRETİMİ, KARAKTERİZASYONU VE UYGULAMASI fflSAN KUÇUK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Servet TURAN 2001 Seramik sanayiinde kullanılan pigmentler oksitlerin farklı oranlarda karıştırılmasıyla elde edilir. Seramik pigmentlerinde rengi geçiş metal katyonları vermektedir. Bu çalışmada, kromit ve limonitin değişik oranlar da karıştırılmış harmanlarının pigment hazırlama işlemlerinden geçirilip, siyah pigment elde edilmesi amaçlanmıştır. Yapılan deneyler sonucunda çinkolu sırlarda kobalt oksit kullanılmadan siyah renk elde edilemeyeceği görülmüştür. Hammadde oranının, öğütmenin ve kalsinasyon sıcaklığının pigment oluşumun da önemli rol oynadığı görülmüştür. 1150-1300°C arasındaki sıcaklıklarda kalsine edilen pigmentler sırlara ilave edildiğinde, renkte kahverengiden koyu kahverengi ve siyaha doğru bir geçiş olduğu gözlenmiştir. ?£
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis PRODUCTION, CHARACTERISATION AND APPLICATION OF PIGMENTS USING CHROMITE AND LİMONİTE ORES İHSAN KÜÇÜK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assoc. Prof. Servet TURAN 2001 The Pigments which are used in ceramic industry are obtained through various oxide. In ceramic pigments, the colour is obtained with transtion metal ions. In this study, it is aimed to get black colour using the various ratios of limonite and chromite batches which are taken through the standart pigment preparation procedures. The results showed that that the ratio of raw materials, grinding times and calcination temperatures are the important parameters in pigment production. It is also observed that pigments, which has been calcined at temperatures between 1150-1300°C and added to the glaze showed various colour changing from brown to darkbrown and black.