Bozüyük yöresinde SO2'den kaynaklanan hava kirliliğinin bazı bitki türleri ile izlenmesi
Monitoring of air pollution resulting from SO2 in the vicinity of Bozüyük by some plant species
  1. Tez No: 109819
  2. Yazar: İSMAİL KARAÇAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kükütdioksit, Hava Kirliliği, Biyomonitorlama, Sulfurdioxide, Air Pollution, Biomonitoring 11
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BOZÜYÜK YÖRESİNDE S02'DEN KAYNAKLANAN HAVA KİRLİLİĞİNİN BAZI BİTKİ TÜRLERİ İLE İZLENMESİ İSMAİL KARAÇAM Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Arzu Çiçek 2001, 75 sayfa Endüstriyel alan ile iç içe olan bölgelerde, tarımsal alanlar ve bitki örtüsü direk olarak kirleticilere maruz kalmaktadır. Çok çeşitli kaynaklardan atmosfere salınan kirleticilerin bitki ve toprakta birikimi öncelikle kalitenin düşmesine ve verim kaybına neden olmakta, daha sonra ise biyoakümülasyon ile tüm besin zincirindeki elemanlarda toksik etki yapmaktadır. Bu çalışmada Bozüyük yöresinde S02'den kaynaklanan hava kirliliğinin boyutlarının belirlenmesi amacı ile ilçedeki bazı bitki türleri ve toprakta kükürt analizleri yapılmıştır. Kasım 2000 ve Nisan 2001 tarihleri arasında yapılan çalışmada 35 farklı noktadan alınan 58 bitki ve 32 toprak örneğinde türbidimetrik yöntemle kükürt analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ilçeden alman tüm bitki türlerinde ve topraklarda oldukça yüksek oranda kükürt bulunmuştur. En yüksek değerler ilçede SO2 konsantrasyonunun yükselmeye başladığı Aralık ayında sanayi bölgesinden alınan örneklerde tesbit edilmiştir. En düşük değerlere ise emisyon kaynaklarına uzak olan ve hakim rüzgar yönü dışındaki istasyonlarda Mart ayında rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis MONITORING OF AIR POLLUTION RESULTING FROM S02 IN THE VICINITY OF BOZÜYÜK BY SOME PLANT SPECIES ISMAIL KARAÇAM Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Arzu Çiçek 2001, 75 pages Urban region that is together with industrial area, agricultural area and vegetation areas are exposed to the pollutants directly. Accumulation of pollutants that are derived from various of sources in soil and plants primarily causes quality decrease and efficiency loss and in turn has toxic effect on all members in the food chain by bioaccumulation. In this study, sulfur analysis have been carried out for some plant species and soil in the town of Bozüyük in order to determine the extent of air pollution resulting from SO2. In the study carried out between November 2000 and April 2001, sulfur analysis have been carried out by turbidimetric method for 58 plant and 32 soil samples collected from 35 different points. Analysis showed high sulfur level in all plant species and soils collected from the town. Highest values have been observed in samples collected from the industriel region in December, The month during which SO2 concentration starts to increase. The lowest values have been observed in stations far from emission sources and outside the prevailing wind direction in March.