Tutum ölçeklerinde yapı geçerliliğinin faktör analizi ile incelenmesi
Construct validity in attitude scales by factor analysis
  1. Tez No: 109818
  2. Yazar: ADİLE AŞKIM KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMBİYA AĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Tutum Ölçeği, Yapı Geçerliliği, Faktör Analizi, Technology Attitude Scale, Construct Validity, Factor Analysis
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TUTUM ÖLÇEKLERİNDE YAPI GEÇERLİLİĞİNİN FAKTÖR ANALİZİ İLE İNCELENMESİ ADİLE AŞKIM KURT Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Embiya AGAOĞLU 2001 Bu tez, bir tutum ölçeğinin yapı geçerliliğini çok değişkenli analiz tekniği olan faktör analizi ile inceleyerek faktör yapısını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Faktör analizinin amacı birbiriyle ilişkili çok sayıda değişkeni birbiriyle ilişkisiz daha az sayıda yeni veri yapılarına dönüştürmektir. Yani veri indirgeme ve özetleme yapmaktır. Yapı, birbiriyle ilgili olduğu düşünülen belli öğelerin ya da öğeler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu bir örüntüdür. Bu anlamda bir ölçeğin geçerlilik çalışmaları, temelde ölçeğin maddelerine verilen cevaplar arasındaki ilişkilerin analizine dayanır. Yapı geçerliliği, ölçülmek istenen niteliklerin ölçülüp ölçülmediğinin araştırılması ile ilgili olarak ortaya çıkan durumlar hakkında bilgi vermektedir. Bu çalışmada 18 soruluk bir teknoloji tutum ölçeğinin yapı geçerliliği çalışmaları faktör analizi ile incelenmiştir. İncelemede temel bileşenler analizi ve varimax dik döndürme tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; iki soru faktör yükü istenilen değerin altında kaldığı için ölçekten çıkartılmıştır. Geriye kalan sorular üç faktörde dağılmıştır. Soruların faktörlerde dağılımlarına göre birinci faktöre teknolojiye yönelik olumsuz tutum, ikinci faktöre teknolojiye yönelik olumlu tutum, üçüncü faktöre ise benimseme faktörü isimleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis CONSTRUCT VALIDITY IN ATTITUDE SCALES BY USING FACTOR ANALYSIS ADİLE AŞKIM KURT Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Statistics Program Supervisor: Prof.Dr. Embiya AGAO?LU 2001 This thesis, critically aimed to examine construct validity in an attitude scale by using multivariate statistical technique of factor analysis. The aim of factor analysis is to transform from various correlated variables to the unrelated data structure. In other words, the aim is data reduction and summarizing. Construction is a network which is consisted by components that are supposed to be interrelated. In this sense, the validity studies of a scale basically depends on the analysis of relationships among the answers given to the scale items. Construct validity is to provide information about the issues appeared in respect with searching whether the qualities were tested or not. In this study, the construct validity studies of an 18 item technology attitude scale were examined by factor analysis. Principal component analysis and varimax orthogonal rotation were used in the analysis. Two questions have been removed from the scale since their factor loadings were below the aimed value. Rest of the questions were distributed within the three factors. The first factor was named as negative attitude towards technology, the second factor was named as positive attitude towards technology and the third factor was named as acceptation factor in terms of the distribution of the questions within the factor.