Yüzey aktif maddelerin elektrokimyasal yöntemlerle sudan uzaklaştırılması
Removal of surfactants from water by electrochemical methods
- Tez No: 109820
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKER BAKIR ÖĞÜTVEREN, Y.DOÇ.DR. A. SAVAŞ KOPARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: yüzey aktif madde, deterjan, elektrokimyasal yükseltgeme, elektrokimyasal çöktürme, surfactant, detergent, electrochemical oxidation, electrochemical precipitation
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YÜZEY AKTİF MADDELERİN ELEKTROKİMYASAL YÖNTEMLERLE SUDAN UZAKLAŞTIRILMASI EBRU ÖNDER Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ülker BAKIR OGUTVEREN İkinci danışman: Yrd.Doç.Dr. A.Savaş KOPARAL 2001, 125 Sayfa Bu çalışmada yüzey aktif maddelerin sudan uzaklaştırılması için iki farklı elektrokimyasal yöntem olan elektrokimyasal yükseltgeme ve elektrokimyasal çöktürme kullamlmıştır. Elektrokimyasal yükseltgeme ile yapılan çalışmalarda değişik yüzey aktif madde derişimlerinde çalışılmış, uygulanan akım yoğunluğu ve çözelti akış hızlan değiştirilerek giderim, enerji tüketimi ve akım verimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Ayrıca destek elektrolit olarak kullanılan NaîS04 derişimi ile pH'nın giderime etkileri de incelenmiştir. Elektrokimyasal çöktürme ile yapılan çalışmalarda demir ve alüminyum elektrotlar kullanılmış ve kesikli sistemde çalışılmıştır. Farklı başlangıç yüzey aktif madde derişimleri kullanılarak uygulanan akım, polarizasyon, destek elektrolit miktarı ve pH'mn giderime, enerji tüketimine ve akım verimine etkileri incelenmiştir. Ayrıca non iyonik yüzey aktif madde olan sodyum loril eter sülfat (SLES) model çözeltisi ile çalışılmış, % 90 oranında giderim sağlanmıştır. Bununla birlikte mevcut yüzey aktif madde içeriğine 10 mgL"1 LAS ilave edilen porsuk nehrinden alınan su örneği elektrokimyasal çöktürmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis REMOVAL OF SURFACTANTS FROM WATER BY ELECTROCHEMICAL METHODS EBRU ÖNDER Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Prof. Dr. Ülker BAKIR Ö?ÜTVEREN Co Advisor: AssocProf. Dr. A.Savaş KOP ARAL 2001, Page 125 In this study, two different electrochemical methods, electrochemical oxidation and electrochemical precipitation, have been used for the removal of surface active agents from water. Various surfactant concentrations have been used in electrochemical oxidation and the effects of applied current density and solution flow rates on energy consumption and current efficiency have been investigated. The effects of the concentration of Na2S04 used as supporting electrolyte and pH on removal rate have also been examined. Electrochemical precipitation studies in which iron and aluminium electrodes were used have been carried out in the batch mode. Different initial surfactant concentrations have been used and the effects of the applied current, polarisation, amount of supporting electrolyte and pH on removal rate, energy consumption and current efficiency have been determined. Moreover, removal efficiency of 90 % has been achieved with a model solution of SLES as non ionic surfactant. A water sample from Porsuk river with additional 10 mgL"1 of LAS to its existing surfactant content has been subjected to electrochemical precipitation.