Petri ağlarında örtüşmeli ayrıştırma ve genleştirme kullanılarak kontrolör tasarımı
Controller design on petri nets using overlapping decompositions and expansion
- Tez No: 109821
- Danışmanlar: PROF.DR. ALTUĞ İFTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kesikli Olay Sistemler, Petri Ağları, Örtüşmeli Ayrıştırma, İçerme Prensibi, Dışmerkezli Kontrol, Discrete Event Systems, Petri Nets, Overlapping Decompositions, Inclusion Principle, Decentralized Control
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kesikli olay sistemlerin modelleme yöntemlerinden, Petri ağı, vektörel, otomata ve dil gösterimleri incelenmiştir. Bugüne kadar sürekli durum sis temleri için kullanılmış olan ve kesikli durum sistemlerinin yalnızca vektörel gösterimi için uygulanmış olan örtüşmeli ayrıştırma ve genleştirme işlemleri, Petri ağları, otomata ve dil gösterimlerine ilk kez bu çalışmada uygulanmıştır. İçerme prensibi yine bu çalışmada Petri ağları, otomata ve dil gösterimleri için ilk kez tanımlanmıştır. Petri ağı ve otomata gösterimlerinin her biri için, örtüşmeli ayrıştırmaya dayalı dışmerkezli kontrolör tasarım yöntemleri geliştirilmiştir. Bu yöntemlerle tasarlanan kontrolörler, sistem çıkmazı mey dana gelmemesini garanti etmektedir. Ayrıca bu çalışmada, sistem çıkmazı meydana gelmesine izin vermeyen bir dil tasarım yöntemi de önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Petri nets, vector-forms, automatas, and formal languages, which are modeling methods for discrete event systems, are studied. Overlapping de compositions and expansions which have been used for continuous state sys tems and for discrete state systems modelled using vector-forms are applied to Petri nets, automatas and formal languages in this study for the first time. Inclusion principle for Petri nets, automatas and formal languages is also defined in this study for the first time. Decentralized supervisory controller design methods based on overlapping decompositions are developed for Petri nets and automatas. The controllers which are designed using these methods guaranty deadlock avoidance. Furthermore a design method for a deadlock- free formal language is also purposed in this study.