Seydi suyu havzasında yaygın kaynak kirliliğinin sediment bazında modellenmesi
Modeling of sediment based nonpoint source pollution in the Seydi suyu watershed
  1. Tez No: 109827
  2. Yazar: MİNE ALBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER BAKIR ÖĞÜTVEREN, YRD. DOÇ. DR. ERDEM ALBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HSPF, Yaygm Kaynak Kirliliği, Modelleme, Sediment, Havza Yönetimi, HSPF, Nonpoint Source Pollution, Modeling, Sediment, Watershed Management
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET T'c- YÜKSEKÖĞRETİM KURU LU MKOMANIASYON MERKEZİ Doktora Tezi SEYDI SUYU HAVZASINDA YAYGIN KAYNAK KİRLİLİĞİNİN SEDIMENT BAZINDA MODELLENMESİ MİNE ALBEK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ülker BAKIR ÖĞÜTVEREN 2. Danışman : Y. Doç. Dr. Erdem Ahmet ALBEK 2001, 167 sayfa Bu çalışmada EPA (Environmental Protection Agency) tarafından geliştirilen Hydrological Simulation Program-Fortran (HSPF) programı kullanılarak, Şeydi Suyu ve havzasında 1991 ve 1994 su yılları arasmda hidrolojik ve sediment modellenmesi gerçekleştirilmiş ve gerekli verilerin elde edilebilmesi için izleme programı uygulanmıştır. 1991-1993 yılları arasmda kalibre edilen model, 1994 yılı verileri ile de sınanmıştır. Model sonucunda elde edilen baz simulasyonla havzanın şimdiki hidrolojik ve sediment davranışı temsil edilirken, uygulanan senaryolarla ileride olası durumlar karşısında havzanın vereceği tepkiler belirlenmeye çalışılmıştır. Senaryo yaklaşımları sırasında, sıcaklık artışını öngören iklim değişikliği, havza bitki örtüsünün yok olması veya havzanın ağaçlandırılması durumlarında maksimum ve minimum etkiler ile tarımsal uygulamalarda konturlama ve teraslama yöntemlerinin etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, hava sıcaklığında beklenen artışların gerçekleşmesi durumunda, havza su çıkışında % 20'lik düşüşler olacağı, bitki örtüsünün arttırılması ve tarımsal faaliyetlerin düzenlenmesi sonucunda da erozyonun % 30'lara varan değerlerde azaltılabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis MODELING OF SEDIMENT BASED NONPOINT SOURCE POLLUTION IN THE ŞEYDİ SUYU WATERSHED MINE ALBEK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Prof. Dr. Ülker BAKIR OGÜTVEREN Co-superviser : Asst. Prof. Dr. Erdem Ahmet ALBEK 2001, 167 pages In this study, a mathematical modeling program called Hydrological Simulation Program-Fortran (HSPF) developed by Environmental Protection Agency (EPA) was used for the hydrological and sediment modeling of the Seydi Suyu Watershed for the 1991-1994 water years and a monitoring program was applied to collect the necessary data. The model was calibrated for water years 1991-1993, and verified with data from 1994. While the watershed hydrology and sediment behavior were represented by the base simulation results which were obtained at the end of the modeling study, the response of the watershed under expected conditions in the future was determined by the applied scenarios. In the scenarios, the effects of climate change and increase in temperature, the maximum and minimum effects of watershed cover modifications, and the effects of the contouring and contour terracing methods in agricultural practices were examined. The results indicated that temperature increase due to climate change would decrease the watershed outflows by 20 %, while the change in the cover and the agricultural applications would result in a decrease in erosion for up to 30 %.