SO(n) özel ortogonal ve SU(n) özel üniter grupları ve bu grupların kuantum mekaniğine uygulamaları
SO(n) special ortogonal and SU(n) special unitary groups and their application in quantum mechanics
  1. Tez No: 109826
  2. Yazar: ENGİN ATA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUDRET ÖZDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lie Grupları, Kuantum Mekaniği, Rijit Dönücü, Lie Groups, Quantum Mechanics, Rigit Rotator
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Yüksek Lizans Tezi SO(n) ÖZEL ORTOGONAL VE SU(n) ÖZEL ÜNİTER GRUPLARI VE BU GRUPLARIN KUANTUM MEKANİĞİNE UYGULAMALARI Engin ATA Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Kudret ÖZDAŞ 2001, 142 sayfa Bu tezde, temel matematiksel yapılar tanımlanmış, grup yapıları ve klasik sürekli gruplardan olan Lie gruplarının yerel ve global özellikleri örnekler verilerek açıklanmış, daha sonra fiziksel sistemin tanımlanması için gerekli olan temel varsayımlar ve kavramlar yazıldıktan sonra simetri ve invaryans kavramları açıklanmış, SO(n) özel ortogonal ve SU{n) özel üniter Lie gruplarının bu kavramların kuantum mekaniği uygulamaları için uygun oldukları gösterilmiştir. Son olarak serbest rijit dönücü klasik ve kuantum mekaniksel olarak tanımlanmış ve Hamiltonyen denklemi yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis SO(n) SPECIAL ORTOGONAL AND SU(n) SPECIAL UNITARY GROUPS AND THEIR APPLICATION IN QUANTUM MECHANICS Engin ATA Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor : Prof. Dr. Kudret ÖZDAŞ 2001, 142 pages In this thesis; after the basic hypothesis and consept which one esential to explain physical system in quantum mechanics are written, symmetry and invariance concepts have been expressed. In addition, it is shown that SO(n) special ortogonal and SU(ri) special unitary Lie groups are suitable for the aplication of quantum mechanics. For last step, the definition of rigit rotatorclassical and quantum has taken place and the hamiltonian function has been written.