Gördes yöresi doğal klinoptilolitin doğal ve çeşitli katyonik formlarının dielektrik özelliklerinin incelenmesi
The Investigation of dielectric properties of natural and cationic forms of clinoptilolite from Gördes region
  1. Tez No: 109828
  2. Yazar: ERTUĞRUL İZCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖNDER ORHUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zeolit, Klinoptilolit, Dielektrik Özellikler, Malzeme Karakterizasyonu, Zeolite, Clinoptilolite, Dielectric Properties, Material Characterization
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
ÖZET Doktora Tezi GÖRDES YÖRESİ DOĞAL KLİNOPTİLOLİTİN DOĞAL VE ÇEŞİTLİ KATYONİK FORMLARININ DİELEKTRİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ ERTUĞRUL İZCİ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Önder ORHUN 2001, 234 Bu tezde, -40 °C ile 80 °C sıcaklık ve 5 Hz ile 13 MHz frekans aralıklarında Gördes (Manisa) yöresi doğal klinoptilolitin doğal ve katyonik formlarının dielektrik özellikleri incelenmiştir. 63 um çapından daha küçük olan toz numuneler, preslenerek, belli çapta ve kalınlıkta tabletler elde edilmiştir. Bu tabletlerin yüzeyleri altınla kaplanmıştır. Numuneler tarafımızdan geliştirilen ölçüm hücresine yerleştirilmiş ve ölçümler, mikrodalga bölgesinde HP 4 192 A analizörü ile yapılmıştır. Daha sonra s', e“ ve tanS' nın frekans ile s7, s”ve tanS'nm sıcaklık ile değişim grafikleri ve Cole - Cole eğrileri çizdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctorate of Science Thesis THE INVESTIGATION OF DIELECTRIC PROPERTIES OF NATURAL AND CATIONIC FORMS OF CLINOPTILOLITE FROM GÖRDES REGION ERTU?RUL İZCİ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor Prof. Dr. Önder ORHUN 2001 In this thesis, dielectric properties of natural and cationic forms of clinoptilolite obtained from Manisa - Gördes region were investigated at the temperature range from -40 °C to 80 °C and at the frequence range from 5 Hz to 13 MHz, by us. Natural and cationic forms of clinoptilolite powders passed through a 63 m sieve and pressed to tablets with a certain diameters and certain thicknesses. The surfaces of these tablets were coated by gold and were placed into measuring cell developed in this study and using impedance analyser HP4192A, at microwave region, the measurements were undertaken. Finally, e7 versus f, z/f versus f, tan8 versus f, e! versus T, e/; versus T, tanS versus T and Cole - Cole arcs were plotted. These graphs were explained.