Dünyada ve Türkiye'de odun dışı orman ürünü olarak kestanenin değerlendirilmesi
Utilization from chestnut as non-wood forest product in the world and Turkey
  1. Tez No: 109854
  2. Yazar: İSMAİL BELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kestane, Odun dışı orman ürünleri, Orman ürünleri ihracat ve ithalatı V, Chestnut, Non wood forest products, Export and import of forest products. VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Son zamanlarda“odun dışı orman ürünleri”giderek önem kazanmaktadır. Gerek yerel halkın geçim kaynağı özelliği taşıması, gerekse genel olarak aşın kullanımı neticesinde neslinin devamının tehlikeye girmesi gibi nedenlerle uluslararası kuruluşların bu gibi ürün elde edilen türlere karşı ilgileri giderek artmaktadır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) rakamlarına göre Türkiye dünya genelinde en fazla kestane meyvesi üretimi yapan üçüncü ülkedir. Kestane ağacı mevcut zararlıları nedeniyle FAO, WWF ve IPGRI gibi kuruluşlar tarafından Amerika ve Avrupa'da“nesli tehlikede olan türler sınıfında”ele alınmakta ve ıslahı için önemli projeler yürütülmektedir. Resmi rakamlara göre ülkemizde 28.892 ha alanda, 6.660.722 m3 ve 2.1 14.846 Ster kestane serveti bulunmaktadır. Kestane daha çok meyvesi için değerlendirilmektedir. Yıllık üretim rakamları değişken olmakla birlikte son 20 yıllık ortalama meyve üretimi (1979-1998) 68.625 t olarak gerçekleşmiştir. Kestane“Sert Kabuklu Meyveler”sınıfında fındık ve cevizden sonra üçüncü gelmektedir. Aynı sınıfta bulunan badem ve antep fıstığına göre oldukça önemli bir üründür. Son 10 yıllık ihracat rakamları 66.796.227 $ olarak gerçekleşmiştir. İhracat yapılan ülke ve ürün çeşitliliği dikkate alınırsa bu rakamın çok daha yukarılara çıkarılması mümkün görülmektedir. Bu çalışmada kestane ağacı ve meyvesinin genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Öncelikle dünya genelindeki, arkasından Türkiye'deki mevcut durum ve uygulamalar incelenmiş, bu konuda çalışma yapacak olan kişi ve kurumlar için alt yapı oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Utilization From Chestnut as Non-Wood Forest Product in the World and Turkey In recent years, non wood forest products drew special attention. Due to the excessive utilization from local people to make a living and the extinction of some species, international organizations are very concerned about species from which those products are provided According to the figures of Food and Agricultural Organization (FAO) of United Nations, Turkey is the third highest chestnut producing country in the world. Chestnut tree is included in the list of the endangered tree species in America and Europe by the organizations such as FAO, WWF and IPGRI because of the existing pests, and some essential projects for its improvement are carried out. According to the official figures, Turkey has 28.892 ha dominated by chestnut species where the growing stock is 6.660.722 m3 and 2.1 14.846 stere. Chestnut stands are managed for nut production and the average annual yield of the last 20 years (1979-1998) amounted to 68.625 tons while varying in amounts on successive years. Chestnut is ranked just after hazelnut and walnut of the list of nuts, and it is very important product to be compared with almond and pistachio. The export figure of the last 10 years is USD 88.796.227 and it is possible that this figure would be increased on account of the number of importing countries and the product's diversity. This study was conducted for a general assessment on both chestnut tree and its nut. It was also aimed at preparing a kind of source information for the interested people and organizations through the depth study of the present status and applications initially in the world and later in Turkey.