Deredam granitoyidi ( Gölköy-Ordu) ve çevre kayaçlarının petrografisi ve jeokimyasal incelenmesi
Petrography and geochemistry investigation of the Deredam granitoid and surrounding rocks ( Gölköy-Ordu)
- Tez No: 109853
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ASLANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deredam Granitoyidi, Jeokimya, Magmatik yay, Serizit Şist, Doğu Pontid, Deredam Granitoid, Geochemistry, Volcanic Arc, Sericite Schist, Esatern Pontides VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Gölköy (Ordu) yöresinde litolojik birimlerin stratigrafik konumları ile mineralojik ve jeokimyasal özellikleri incelenmiştir. İnceleme alanında, Geç Kretase yaşlı birimlerin yaygm olarak yüzeylenmesine karşın, Geç Kretase öncesi yaşıyla, serizit şist en eski birimi oluşturmaktadır. Serizit Şistin üzerine bazalt, andezit ve trakiandezit ile bunların tüllerinden oluşan birim oturmaktadır. Bu birimleri granitoyidik sokulumlar kesmiş olup, belirgin bir geometrik şekil arz etmemektedir. Bununla birlikte, granitoyid daha ziyade vadi içlerinde yüzeylerime vermektedir. Bütün bu birimlerin üzerine, iki ayrı bölgede ve iki değişik fasiyeste olan Maastrihtiyen yaşlı kireçtaşlan aşınma uyumsuzluğu ile oturmaktadır. Volkanitlerde, fraksiyonel kristallerime gelişmiş olup, bazaltlardan trakiandezitlere doğru bir trend izlenmiştir. Buna bağlı olarak, volkanitleri oluşturan birimlerdeki nadir toprak elemenleri dağılımına bakıldığında, tek bir magma kaynağının diferansiasyonu sonucu oluştuğu söylenebilir. Rb, Ba, Th, Sr ve Zr gibi büyük iyon yançaplı litofil elementlerce zenginleşme, diferansiyasyon sürecinde kabuksal kirlenmenin de etkili olduğunu göstermektedir. Volkanitler; volkanik yay ortamında, tek bir kökenden gelen kalk-alkalen karakterli bir magmadan türemişlerdir. Yapılan saha gözlemleri, petrografik çalışmalar ve jeokimyasal değerlendirmeler sonucu, bölgeye monzonitler önce, siyenitlerin ise daha sonra yerleştiği tespit edilmiştir. Granitoyidlerde fraksiyonel kristallerime, monzonitlerden mikrosiyenitlere doğru bir trend izlemiş olduğu söylenebilir. Monzonitlerde hakim mafik faz hornblend ve biyotit; siyenitlerde biyotit olması, granitoyidin I-tipinde olduğunu desteklemektedir. Çalışma sahasında gözlenen siyenitler, kuvarslı siyenit, siyenit ve monzosiyenitten oluştuğu, monzonitler ise tekdüze yapıda olduğu tespit edilmiştir. İnceleme alanında stok şeklinde yüzeylenen granitoyid, apofiz ve dayklan ile bir arada bulunduğu gözlenmiştir. Ayrıca, jeokimyasal verilere göre de granitoyid, tek bir kökenden gelen, hibrid bir magmadan türediği ve oluşumu aşamasında, kabuksal kirlenmeye uğradığı söylenebilir. İnceleme alam, cevherleşme yönünden oldukça fakir bir bölgedir. Buna rağmen, iki tane zuhur mertebesinde polimetalik cevherleşmeler de izlenmiştir. Granitoyidler, bol çatlaklı, çatlak ara uzaklıklarının kısa olması ve bol alterasyon nedeniyle, mermer olarak kullanılabilecek özellikte görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Petrography and Geochemistry Investigation of the Deredam Granitoid and Surrounding Rocks (Gölköy-Ordu) In this study, the stratigraphic positions and mineralogical and geochemical characters of litological units located at Gölköy (Ordu), have been investigated. Late Cretaceous aged lithologies have widespread occurrences in the study area, whereas pre-late Cretaceous sericitic schists are the oldest unit. Sericite schists are overlain by a volcanic rocks consisting of basalt, andesite, trachyandesites. These rocks are cut by granitoids having irregular intrusion outlines that crop out largely in the valleys. Entire sequence is unconformably overlain by Maastrichtiyen limestones deposited as two distinct facies in two different areas. Major and trace element chemistry of volcanites indicate importance of fractional crystallization from basalts to trachyandesites during their evolution. Diverse volcanism was originated from one parental magma through the differentiation processes as indicated by rare earth elements geochemistry. Furthermore, large ion lithophile element (Rb, Ba, Th, Sr, and Zr) enrichment is considered to be a consequence of crustal contamination during the differentiation processes. Geneally, volcanic rocks evolved from a calc-alkaline parental magma derived from a volcanic arc setting. Based on field observations, petrographic and geochemical investigations, monzonite emplacement was found to predate siyenite emplacement in the area. Geochemically, a possible fractional crystallization can explain the observed trend from monzonitic to microsiyenites. Hornblend and biotite appear to be predominant mafic minerals in monzonites whereas, biotite is the most abundant mafic phase in siyenites indicating I-type character of the granitoids. Siyenites outcropping in the field include quartz siyenite, siyenite, and monzosiyenite. Monzonites appear to have relatively more uniform composition. Granitoids observed as large stocks with apophysis and dykes in the study area. Furthermore, geochemical data suggest evidences of crustal contamination and originated from hybrid parental magma. The study area is considered to be barren with respect to the ore mineralizations. However, two minor polymetallic occurrences were observed. Granitoides are not suitable for use as face stone or building material due mainly that they are strongly altered and fractured.