Kaynak alabalığının (Salvelinus fontinalis Mitchill,1814) Doğu Karadeniz koşullarında tatlısu ve deniz suyunda kültür potansiyelinin irdelenmesi: Optimum çevre istatistikleri, döl verimi, beslenme ve büyüme özellikleri
Evaluation of culture potential of brook trout ( Salvelinus fontinalis Mitchill,1814 ) in freshwater and seawater environments in the Eastern Black Sea : Optimum environmental reqirements, egg production , feeding and growth characteristics
  1. Tez No: 109866
  2. Yazar: NADİR BAŞÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak Alabalığı, Salvelinus fontinalis, Üreme, Larval Gelişim, Büyüme, Sıcaklık, Tuzluluk, Oksijen Tüketimi, Yem Tüketimi, Doğu Karadeniz, Brook Trout, Salvelinusfontinalis, Egg Production, Larval Development, Growth, Temperature, Salinity, Oxygen Consumption, Feed Consumption, Eastern Black Sea
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tezde, halen sadece birkaç alabalık işletmesinde ikinci tür olarak yetiştiriciliği yapılan kaynak alabalığının (Sahelinus fontinalis Mitchill, 1814) Doğu Karadeniz Bölgesi'nde tatlısu ve deniz suyundaki kültür potansiyelinin irdelenmesi amacıyla, çevresel gereksinimleri, döl verimi, beslenme ve büyüme özellikleri çalışılmıştır. Kaynak alabalığının nisbi yumurta verimi üç yaşındaki anaçlarda 2843±479 (2006- 3572) adet/kg ve yumurta büyüklüğü 4.58+0.254 (4.07-4.94) mm olarak belirlenmiştir. Yumurtalar, 217-278 GD'de gözlenmiş, 387-448 GD'de çıkış ve serbest yüzme 616-708 GD'de gerçekleşmiştir. Döllenmeden serbest yüzme aşamasına kadar meydana gelen toplam kayıp oram %48±23.7 olarak saptanmıştır. Yumurtadan çıkışta 12.1±0.32 mm olan tam boy, serbest yüzme başlangıcında 19.0±0.96 mm'ye, yaş ağırlık ise 72.5±5.58 mg'dan 98.9±6.22 mg'a ulaşmıştır. Besin kesesi değerlendirme randımanı (YCE) 0.50 olarak bulunmuştur. Günlük değişken su sıcaklığı denemesi süresinde (9-2 1°C) yetiştirilen kaynak alabalıklarında ortalama ağırlık 26.63±6.02 g'dan 56.66±15.38 g'a; 16°C'de 26.47+3.90 g'dan 58.32±13.44 g'a ve 20°C*de ise 26.59+4.28 g'dan 51.43±13.58 g'a ulaşmış ve 20°C'deki balıklann önemli derecede yavaş büyüdüğü belirlenmiştir. Günlük yem tüketim oram ise 16°C grubunda yüksek bulunmuştur. Başlangıçta ortalama 37.0+6.91 g (n=80) ağırhğmdaki kaynak alabalıkları, çalışma sonunda tathsuda 63.60±14.34 g; %o9-10 tuzlulukta 67.88±13.89 g; %ol5-16 tuzlulukta 54.35±15.89 g ve %o23-24 tuzlulukta ise 42.85±17.16 g olarak gerçekleşmiştir. Tatlısu grubu ile %»9-10 tuzluluk grubu arasındaki farklılığın önemsiz, diğer grupların ise birbirinden önemli derecede farklı olduğu bulunmuştur. Kaynak alabalığının 16°C ve 20°C'de rutin ve aktif oksijen tüketimleri sırasıyla, 141 ve 432, 221 ve 628 mg02/kg/saat olarak belirlenmiş ve aralarındaki farklılık önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Culture Potential of Brook Trout, Salvelinusfontinalis Mitchill, 1814, in Freshwater and Seawater Environments in the Eastern Black Sea: Optimum Environmental Requirements, Egg Production, Feeding and Growth Characteristics In this thesis, culture potential (optimum environmental requirements, egg production, feeding and growth characteristics) of brook trout (Salvelinus fontinalis Mitchill, 1814) as a second species in rainbow trout farms in the Eastern Black Sea has been evaluated. Relative fecundity and egg size of brook trout were 2843±479 (2006-3572) eggs/kg and 4.58±0.254 (4.07-4.94) mm at age 3, respectively. Eyed, hatch and swimming periods were, 217-278, 387-448 and 616-708 day-degrees, respectively. Total mortality from egg to free swimming stage was estimated %48±23.7. Total lengths and weights of alevins at hatching and before free swimming were 12.1±0.32 and 19.0±0.96 mm, 72.5±5.58 and 98.9±6.22 mg, respectively. Mean yolk conversion efficiency (YCE) was 0.50. Mean weights at ambient (9-21°C), 16°C and 20°C temperature groups were increased from 26.63±6.02 to 56.66±15.38; 26.47±3.90 to 58.32±13.44 and 26.59+4.28 to 51.43+13.58 g, respectively, and growth rates of 20°C group was significantly lower than the others. Daily feed consumption rate was significantly higher at 16°C group, than those of other two groups. Brook trout with initial size of 37.0+6.91 g (n=80) reached 63.60±14.34 g in freshwater, 67.88±13.89 g at %o9-10, 54.35+15.89 g at %ol5-16 and 42.85±17.16 g at %o23-24. Although some kind of growth differences were observed between freshwater and %o9-10 groups, it was not significant, whereas differences among the other groups were significant. Routine and active oxygen consumption rates of brook trout were measured as 141 and 432, 221 and 628 mg02/kg/h at 16 and 20°C, respectively and differences were significantly important.