Sürmene- Of (Trabzon) arasının petrografik ve jeokimyasal incelenmesi
Petrographic and geochemical investigations of rocks between Sürmene and Of
- Tez No: 109867
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ASLANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu Pontid, Üst Kretase, Kalkalkalin Bimodal Volkanizma, Adayayı, Fraksiyonel Kristallenme, Manto Metazomatizması, Eastern Pontides, Upper Cretaceous, Calc-Alkaline Bimodal Volcanism, Island Arc, Fractional Crystallization, Mantle Metasomatism
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Bu çalışmada Doğu Pontitler'in Kuzey Zonu'nda Sürmene-Of (Trabzon) arasında yüzeyleyen volkanik kayaçların petrografik jeokimyasal ve petrolojik özellikleri incelenmiştir. İnceleme alanında ayırd edilen formasyonlann tümü Üst Kretase yaşlı olup tabanda, cevherli dasit ve piroklastlanndan oluşan Kızılkaya Formasyonu yer almaktadır. Bu birim kırmızı kireçtaşı mercekleri içeren andezit, spilitik bazalt ve piroklastlann oluşturduğu Çağlayan Formasyonu tarafindan uyumlu olarak örtülmektedir. En üstte ise dasit ve piroklastik kayaçlardan oluşan Çayırbağ Formasyonu uyumlu olarak bulunmaktadır. Kızılkaya ve Çayırbağ formasyonu dasitleri başlıca kuvars ve plajiyoklas minerallerinden oluşmakta olup mikrogronü porfirik dokuya sahiptirler. Kızılkaya Formasyonu dasitleri biyotit içermesi ve kuvarslarının nispeten iri boyutuyla Çayırbağ Formasyonu dasitlerinden ayrılır. Çağlayan Formasyonu bazaltları plajiyoklas mikrolitleri ve ojit içermekte olup boşluklu mikrolitik ve vakuoler doku göstermektedir. Zeolit, klorit ve kalsit gibi ikincil fazlar mevcuttur. Bu birimin andezitleri ise mikrolitik porfirik, kümülofrik ve vakuoler dokuya sahiptirler. Ana bileşenleri zonlu plajiyoklas, ojit, hornblend ve az oranda korrode kuvars fenokristalleri oluşturmaktadır. Volkanitler Üst Kretase' deki bimodal özellikli, yoğun denizaltı volkanizmasıyla gelişmiş olup kalkalkalen karakterlidirler. LİLE ve LREE açısından kondrit, N ve E Tipi MORB'lara göre zenginleşmişlerdir. Düşük Ti, Nb, yüksek LİLE, LREE içerikleri ve tektonik ortam diyagramlanndaki konumlan ile bir adayayı ortamında gelişmişlerdir. Dalma-batma etkisiyle gelişen metazomatizma sonucu zenginleşmiş bir manto kaynağından türedikleri düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Petrographic and Geochemical investigations of Rocks Between Sürmene and Of Within the framework of this study, volcanics outcropping in the vicinity of Surmene-Of counties (N zone of Eastern Pontides) are studied in terms of their petrography and geochemistry. All the formations differentiated in the investigated area are of Upper Cretaceous age. The lowermost unit in the study area is the Kizilkaya-Formation, consisting of dacites and their pyroclastic equivalents. This unit is concordantly overlain by Çağlayan Formation which is basically made up of andesite to spilitic basalt and their pyroclastics with the lenses of reddish limestones. The uppermost unit is Çayırbağ Formation, consisting of dacites and dacitic pyroclastics. The dacites of both the Kızılkaya and Çayırbağ Formations contain quartz and plagioclase, are characterized by a microgram porphyritic texture. The dacitites of the Kızılkaya Formations differ from those of the Çayırbağ Formation in the fact that they additionally bear biotite, and their quartzes are comparatively coarser-grained. The basalts of the Çağlayan Formation are characterized by fine-grained, vesicular microlitic texture, and contain primary augite and mircolithic plagioclase. Albite, zeolite, chlorite and minor calcite are secondary phases. Andesites of this unit are characterized by cumulophyric, microlithic porphyric and subordinate^ vesicular texture. Hornblende, compositionally zo plagioclase, and minor quartz phenocrysts are main constituents of andesites. These volcanics are products of Upper Cretaceous bimodal, submarine volcanism, and has calc alkaline character. They show enrichment in terms of their LİLE and LREE contents relative to chondrite and N- and E-type MORBs. Their low Ti, Nb and high LİLE, LREE concentrations hint at formation in an island arc environment. It is thought that they are derived from a magma source that underwent enrichment due to subduction-related metasomatism.