Asfalt kaplamalarda kireçtaşı petrografisi- soyulma ilişkisi üzerine bir araştırma an Investigation over limestone petrography-stripping interaction in asphalt pavaments
- Tez No: 109873
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAZIL ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soyulma, Adezyon, Adezyon Teorisi, Petrografi, Poroz Asfalt, Esneklik Modülü VIII, Stripping, Adhesion, Adhesion Theories, Petrography, Porous Asphalt, Resilience Modulus
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
ÖZET Bu doktora tezinde, asfalt kaplamalarda, agrega petrografisinin soyulmaya etkisi araştırılmakta ve seçilen kireçtaşı örnekleri üzerinde mineralojik testler ve soyulma testleri yapılarak aralarındaki ilişki saptanmaya çalışılmıştır. Çalışmada kullanılacak farklı petrografik yapıya sahip kireçtaşlarının saptanabilmesi için geniş bir bölge taraması yapılmış ve sonunda dört farklı kireçtaşımn kullanılması kararlaştırılmıştır. Deney briketleri hazırlanırken, karışım içerisinde suyun dolaşımını kolaylaştırmak ve böylece su hasarının etkinliğini artırmak amacıyla açık gradasyonlu karışımın daha uygun olacağı düşüncesiyle poroz asfalt tasarımı kullanılmıştır. Çalışmada; 320 adet asfalt betonu briketi üretilmiş, yaklaşık 500 adet deney gerçekleştirilmiştir. Genel bilgiler adlı birinci bölümde; çalışmanın amacı ve özgeçmişi, adezyon problemi, soyulma tipleri, soyulma nedenleri, soyulma teorileri, laboratuar test normları ve soyulma önleyici katkılar açıklanmıştır. Deneysel çalışmalar başlığını taşıyan ikinci bölümde, asfalt çimentosuna ve kireçtaşı örneklerine uygulanan deneyler verilmiş, poroz karışım tasarımları ve soyulma- adezyona yönelik deneyler anlatılmıştır. Bulgular başlıklı üçüncü bölümde, petrografi ve soyulma deneyi sonuçları verilmiştir. Çalışmalarda agrega olarak Sularbaşı, Sumela, İkisu ve Kale olmak üzere dört tip kireçtaşı, bitümlü bağlayıcı olarak 60-70 penetrasyonlu asfalt çimentosu kullanılmıştır. AD4F soyulma önleyici ve VIATOP 66 fiber katkısı olarak seçilmiştir. Seçilen kayaçlar üzerinde petrografik analizler yapılmış ve diğer mühendislik özellikleri de incelenmiştir. Marshall yöntemiyle karışım tasarımları yapılmış, bağlayıcı yüzdelerine bağlı olarak hava boşluğu değerleri, soyulma dirençleri, esneklik modülleri ve deformasyon değerleri deneylerle saptanmıştır. Katkı malzemelerinin etkisi ortaya konmuştur. Dördüncü bölüm İrdeleme bölümüdür. Bu bölümde; agregaların silika içeriğine göre soyulma dirençleri tartışılmış ve literatürle karşılaştırılmıştır. Çalışma sonunda, kireçtaşlarının hepsinde dolomitizasyon ve silisifikasyon süreçlerine bir arada rastlanmış soyulma davranışı ise bu bileşenlere bağlı olarak; dolomitleşmenin oldukça düşük (%70) örneklerde soyulma direncinin iyi olacağı ifade edilmiştir. Katkısız durumda, soyulmayı tespit etmek açısından gözle gözleme dayanan vnASTM Soyulma Testi ve dolaylı çekmeye dayalı esneklik modülü deney sonuçlarının paralel oldukları görülmüştür. Sonuçlar bölümünde; dünyada genel kabul gören bir soyulma teorisinin bulunmadığı, mevcut teorilerin haklı yanlan olmakla birlikte konuyu tümüyle açıklamaya yeterli olmadıkları, soyulma önleyici katkıların kullanılmasından önce agrega mineralojik özelliklerinin araştırılması, katkı-agrega-bağlayıcı arasındaki uyumun belirlenmesi gerektiği, soyulma mekanizmasında bitümden daha çok petrografinin etkili olduğu,“soyulmaya silikatlar neden olmaktadır”genel kanısına katılma olanağı olmadığı varılan sonuçlar arasında sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Investigation Over Limestone Petrography-Stripping Interaction In Asphalt Pavements In this thesis effects of aggregate petrography on stripping problem in asphalt pavements are examined and with the certified mineralogical and stripping tests on selected limestone samples petrography-stripping interaction is determined. Samples were selected different locations as a result of wise region study and different four limestone samples were used in this investigation. It was selected porous asphalt design as gap graded mixing because of observing water damage that is stripping on compacted samples more easily. 320 asphalt briquettes were produced and approximately 500 experimental works were realised. In the first chapter, the purpose of this study and background, adhesion problem, stripping types, causes of stripping, laboratory test techniques and anti-stripping additives are presented. In the second chapter experimental works are given. In this section experiments on asphalt cement, limestone, porous design and stripping-adhesion are evaluated. In the third chapter petrography and stripping test results were given. In experimental studies four different limestone as Sularbaşı, Sumela, İkisu, Kale and 60-70 penetration asphalt cement as bituminous binder were used. AD4F as anti-stripping surface active chemical and VIATOP 66 as fibrous additive were chosen. Petrography investigations on selected rock sample were done in addition to this the other engineering properties were determined. With the Marshall Method mixing designs were done and air void-asphalt cement content interaction and also stripping resistance, resilience modulus and deformation information were obtained with these experiments. Besides effects of additives were studied. In the fourth chapter evaluation section take parts. Stripping resistance of aggregate samples dependent on silica content were discussed and compared with literature. Selected all samples included dolomite and silicate minerals and stripping mechanism according to these mineral contents if limestone that contains low dolomite (70) a good stripping resistance is subjected. Without additional anti-stripping, ASTM Stripping and Resilient Modulus Tests confirm each other and give parallel results. In the sixth chapter results of this study were given. The moisture susceptibility of bituminous paving mixtures has been a recognised problem for several decades but the quantification of stripping potential during material selection and mixture phases has remained difficult and there is no universally acceptable stripping theories. The results indicated that the mineralogy of aggregate (petrography) is a dominant factor in stripping phenomena. Mineralogical composition of aggregate must be defined before using the anti- stripping additives and additive-aggregate interaction must be studied. Also it is thought that the general belief that while silica content of limestone increases stripping is not true for this study results.