Ormangülü taksonlarının peyzaj mimarlığında değerlendirilmesi ve Rhododendron luteum Sweet'in değişik kültür ortamlarında yetiştirilmesi üzerine araştırmalar
A research on evaluation of rhododendron taxa in landscape architecture and propagation of Rhododendron luteum in various rooting medium
  1. Tez No: 109872
  2. Yazar: MÜBERRA PULATKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA VAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Rhododendron, Rhododendron luteum, cutting propagation ^ f X. YÜKSEKÖ?RETİM KURtfuO T6OK0MAWTASYOH MEEİffiSS
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Ülkemizde ve özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde doğal olarak bulunan ve Peyzaj Mhnarlığı'nda estetik olarak büyük önem taşıyan Ormangülleri sadece kırsal peyzajda kalmış, sıcaklık, yağış ve toprak bakımından oldukça uygun şartlar bulunmasına karşın kentsel peyzaja getirilememiştir. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde özellikle ağaçlandırma ve gençleştirme çalışmalarında sorun yaratması nedeniyle sürekli mekanik ve kimyasal mücadelelerle yok edilmeye çalışılan Ormangülleri, oysa günümüzde halen ülkemiz park ve bahçelerinde kullanılmak üzere bazı dış ülkelerden ithal edilmek suretiyle milyonlarca dolar kaybına neden olunmaktadır. Bu çalışmada amacımız, Kuzey Yanmküre'de 1200'de fazla taksonu bulunan Ormangülleri'nin Peyzaj Mimarlığı'nda kullanım alanlarım vurgulamak, Doğu Karadeniz bölgesinin doğal türlerinden olan Rhododendron luteum'vuı daha. önceden denenmemiş olan çelikle üretimini gerçekleştirerek, park ve bahçelerimize kazandırmak ve bu konuda ileride yapılacak çalışmalara ışık tutmaktır. Ayrıca, bu çalışmada, Rhododendron luteum'xm çelikle üretimi ile, yabancı ülkelerden ithalinin bir ölçüde azaltılması, ülke ekonomisine ve yöre halkına katkı sağlanması da düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler : Ormangülü, Rhododendron luteum, çelikle üretim.
Özet (Çeviri)
Rhododendrons, found in our country and especially in East Blacksea Region naturally and have an aesthetically important role in Landscape Architecture are remained only in rural landscape and although it has suitable conditions such as temperature, rain, soiLthey could not be brought to the urban Landscape. Although Rhododendrons tried to be destroyed by mechanical and chemical struggles as they cause problem especially in planting and regeneration activities in Blacksea Forest Areas, too much money was spent for their struggles than in order to use them in our parks and gardens. In this study our aim is to emphasize the usage areas of Rhododendron which has more than 1200 taxa in Landscape Architecture to gain Rhododendron luteum for our parks and gardens by realizing its cutting propagation which has not done before and to give light to further studies on the same topic. Also it is thought that with cutting propagation of Rhododendron luteum not only to decrease the import of them from foreign countries but to provide a contribution to both the economy of country and the people of that region.