Trabzon Limanı'nın bilgisayar destekli benzetim analizi
The Computer-assisted simulation analysis of Trabzon Port
- Tez No: 109874
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRULLAH DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Benzetim Modeli, Liman, Strateji, Simulating Model, Port, Strategies VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Trabzon Limanı'nın mevcut durumdan daha yüksek kapasitede çalışması durumunda oluşabilecek sıkışmaların önceden belirlenebilmesi için bir benzetim modeli oluşturulmuştur. Kurulan bu benzetim modeli üzerinde deneyler yapılarak sonuçlar istatistiksel olarak incelenmiştir. Kurulan benzetim modelinin çalıştırılması ve limandan alman gerçek veriler ile karşılaştırılması sonucunda limanın düşük kapasitede çalıştığı belirlenmiştir. Bu amaçla ilk deney olarak limanın tam kapasite çalışması durumu incelenmiştir. Modelin çalıştırılması sonucu oluşan değerlerden, limanın nhtımlarındaki kuyruklann ve yükleme-boşaltma surelerinin arttığı görülmüştür. Bu nedenle ikinci deney olarak limana vinç eklenmiştir. Bu durumda modelin çalıştırılması sonucunda nhtımlardaki kuyruklann ve yükleme-boşaltma sürelerinin azaldığı görülmüştür. Yapılan çalışmada öncelik stratejileri de değiştirilerek deneyler yapılmış ve sonuçlarda bir değişiklik olmadığı görülmüştür. Bu modelin oluşturulmasında bir benzetim paket programı kullanılmış ve deneyler bu model üzerinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan deneyler sonucunda tam kapasite çalışma durumunda limandaki yükleme-boşaltma araçlarının yetersiz olduğu görülmüş ve bu konuda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Computer-Assisted Simulation Analysis of Trabzon Port In this study, a simulation model is established, to deal with the congestion to take place in the Trabzon port if capacity is increased rexperiments have been made on this model and result were analysed statistically. It is concluded that the port is operated in less capacity when the data received from the model and the port date are compared. For this purpose, initially, the operation of the port was inspected in case of full capacity. As a result of the work of the model, it is noticed that the loading and unloading time and queues have increased. Therefore, vinches are added to the port as a second trial. After running the model for this situation, the gueues and loading-unloading time is decreased. In this study, experiments took place by changing precedent strategies, and no change is noticed. Packet program (Awesim) is used to established this simulation and experiments are run on this model. As a result of the experiments, it is noticed that the loading-unloading vehicles are insufficient in case the port operated in full capacity, and suggestions are made this respect.