Yuvarlak odun ve bazı türevlerinin uluslararası ticaretindeki gelişmenin analizi
The Analysis of international trade development in roundwood and its selected derivatives
- Tez No: 109985
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TÜRKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Ürünleri Dış Ticareti, Ormancılıkta Ekonometri, Uluslararası Orman ürünleri Ticareti, Ormancılık xn, International Forest Products Trade, Econometric Analysis in Forestry, International Trade in wood Products, Forest Products Trade in Turkey, Forestry xm
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
ÖZET YUVARLAK ODUN VE BAZI TÜREVLERİNİN ULUSLARARASI TİCARETİNDEKİ GELİŞMENİN ANALİZİ Dünya endüstriyel yuvarlak odun, kereste ve levha ürünleri uluslararası ticaretindeki gelişmeler 1983-1999 dönemi itibarı ile analiz edilmiştir. Analizler; dış ticaret şekline, küresel boyutta, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke gruplarına, seçilmiş orman ürünlerine, ticarete konu olan malların miktar ve değerine, uluslararası ticareti etkileyen faktörlere ve 2005 yılında ticaret tahminlerine göre yapılmıştır. 1983-1999 döneminde dünyada ve Türkiye'de orman ürünleri ticaretinin miktar ve değer olarak arttığı, 2000'li yıllarda bu artışın süreceği beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE ANALSIS OF INTERNATIONAL TRADE DEVELOPMENT IN ROUNDWOOD AND ITS SELECTED DERIVATIVES International trade in roundwood and some of its derivaties as industrial roundwood, sawnwood and wood-based panels have been analysed in the period of 1983-1999 in terms of quantity and value. The analisis have been performed basis of types of trade, development levels as developed and developing countries, selected forest products, quantity and guality of the traded goods, trade barriers and projections of year 2005. In 1983-1999, it is expected that international trade of the selected forest products will increased in Turkey as well as in the world.