Orta dayanımlı çeliklerin kaynağında ısı tesiri altında kalan bölgenin mikroyapısı ve mekanik özelliklerine molibdenin etkisi
Effect of molybdenum on the microstructure and mechanical properties of the heat-affect zone in the welding of medium-strength steels
  1. Tez No: 109994
  2. Yazar: SONER ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Molibden, İT AB, Mikroyapı, Sertlik, Tokluk
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
n ÖZET Yüksek Lisans Tezi ORTA DAYANIMLI ÇELİKLERİN KAYNAĞINDA ISI TESİRİ ALTINDA KALAN BÖLGENİN MİKROYAPISI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNE MOLİBDENİN ETKİSİ Soner ASLAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalı 2002,Sayfa:101 Çeliklerin kaynak kabiliyeti için en önemli gösterge karbon eşdeğeridir. Karbon eşdeğeri içinde yer alan en önemli büyüklüklerden biri de molibden elementi miktarıdır. Bu çalışmada, %0.4, 0.8, 1.4, 1.8 ve 2.2 olmak üzere beş farklı molibden içeriğine sahip düşük karbonlu çelikler, 0.6, 1 ve 2 kJ mm"1 enerji girişleri kullanılarak tozaltı kaynak makinesinde kaynak edilmişlerdir. Kaynağı müteakiben ITAB'ın mikroyapısı, sertliği ve tokluğu bulunmuştur. Ayrıca geliştirilen bilgisayar programı ile tane irileşen bölgenin akma ve çekme dayanımları hesaplanmıştır. Mikroyapı incelemeleri, sertlik ölçümleri ve tokluk testleri sonucunda artan molibden rrıiktarının martenzit ve beynit gibi düşük sıcaklık dönüşüm ürünlerini etkilediği ve bunun ise düşük tokluğa neden olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT MSc Thesis EFFECT OF MOLYBDENUM ON THE MICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES OF THE HEAT-AFFECT ZONE IN THE WELDING OF MEDIUM-STRENGTH STEELS Soner ASLAN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Metallurgical and Materials Engineering 2002,Page :101 The most important indicator for the weldability of the steel is the carbon equivalent. One of the most important greatnesses which takes place in carbon equivalent is the amount of the molybdenum element. In this study low carbon steels having five different molybdenum contents (0.4, 0.8, 1.4, 1.8 and 2.2 wt.%) were welded using a submerged arc- welding process with heat inputs of 0.6, 1 and 2 kJ mm"1. Following the welding, microstructure, hardness and toughness of heat affected zone (HAZ) were investigated. In addition, tensile and yield strengths of the grain-coarsened area of HAZ were calculated using a developed computer programme. From the results of microstructural investigation, hardness measurements and toughness test it was seen that the increased molybdenum content influenced the formation of lower temperature transformation products, such as martensite and bainite, which resulted in lower toughness. Keyword: Molybdenum, HAZ, Microstructure, Hardness, Toughness