Geri Dön

İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin beslenme kavramını öğrenmelerinde aktif öğrenme yöntemlerinin etkisi

The Effect of active learning methods on learning how 8 th grade elementary school students learn nutrition concept

  1. Tez No: 111202
  2. Yazar: HATİCE MERTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Eğitim ve Öğretim, Nutrition and Dietetics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 136

Özet

“İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME KAVRAMINI ÖĞRENMELERİNDE AKTİF ÖĞRENME YÖNTEMLERİNİN ETKİSİ”ÖZET İnsanların yaşam tarzına paralel olarak beslenme alışkanlıkları da gün geçtikçe değişmektedir. Günümüzde beslenme sorunlarının önemli nedenlerinden biri de beslenme bilgisinin yetersizliğidir. Bu nedenle küçük yaşlardan itibaren beslenme alışkanlıklarının kazandırılması için öğrencilere verilecek beslenme eğitimi çok önemlidir. İlköğretim 8. sınıfa devam eden öğrencilerinin beslenme kavramını öğrenmelerinde aktif öğrenme yöntemlerinin etkisini amaçlayan bu araştırmada, beslenme eğitiminin önemi üzerinde durulmuş, beslenme eğitimi ile ilgili yapılan çalışmalar incelenmiştir. Araştırma deneysel bir çalışmadır. Deneysel çalışmanın deney-kontrol gruplu ön test-son test modeline uygun olarak düzenlenen bu araştırmanın evrenim İstanbul ili Kadıköy İlçesi Zühtüpaşa Etüt ve Beslenme İlköğretim okulu ve Üsküdar İlçesi Rauf Orbay İlköğretim okullarının 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem ise, bu sınıflar arasından rastgele seçilen toplam 156 öğrenciden oluşmaktadır. Bu çalışmada veriler, ilköğretim Fen Bilgisi müfredatında belirtilen amaç ve hedeflere uygun olarak hazırlanan çoktan seçmeli sorulardan oluşan bilgi-başan testi, tutum ölçeğinden elde edilmiştir. Uygulamada önce her iki okulun deney ve kontrol gruplarına bilgi-başarı testi ve tutum ölçeği ön-test olarak uygulanmıştır. Daha sonra kontrol gruplarında geleneksel öğretim metodu ile ders işlenirken, deney gruplarında ise aktif öğrenme yöntemlerini (beyin fırtınası, deney, kavram haritası, anlam çözümleme tablosu, hikaye, bulmaca, oyun gibi yöntem ve tekniklerden oluşan) içeren bir program uygulanmıştır. Çalışmanın sonunda bütün gruplara bilgi-başan testi ve tutum ölçeği son test olarak verilmiştir. On hafta sonra da bilgi-başan testi tekrar hatırlama testi olarak yapılmıştır.Araştırma verileri amaçlar doğrultusunda t testleri ile değerlendirilmiş ve aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir: > İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin dengeli beslenme kavramını öğrenmelerinde aktif öğretim yönteminin etkili olduğu, > İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin dengeli beslenme kavramını öğrenmelerinde cinsiyetin etkisinin olmadığı, > İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin beslenme konusundaki bilgilerinin kalıcılık düzeylerinde aktif öğretim yönteminin etkili olduğu, > Rauf Orbay İlköğretim Okulu 8. sınıf deney grubu öğrencilerinin fen bilgisi dersine yönelik olumlu tutum geliştirmelerinde aktif öğretim yönteminin etkili olduğu, > Zühtü Paşa İlköğretim okulu 8. sınıf deney grubu öğrencilerinin tutumunun çalışma süresince değişmediği tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular ışığında ilköğretim kurumlarında verilen fen derslerinin daha verimli hale getirilebilmesi ve fen bilgisi konulan içerisinde beslenme kavramını anlamlı öğrenmeleri için öneriler geliştirilmiştir.

Özet (Çeviri)

“THE EFFECT of ACTIVE LEARNING METHODS ON LEARNING HOW 8th GRADE ELEMENTARY SCHOOL STUDENTS' LEARN NUTRITION CONCEPT”ABSTRACT People' s habits of eating change due to changes in their life standards. One of the most nutrition problem is the lack of knowledge about the subject. Therefore; it is very important to gain right eating habits at the very young ages. In this research study, designed to determine the effect of A.L. Methods on how 8th grade elementary school students leam nutrition concept, the importance of education about nutrition was stressed and related research studies were examined. This is an experimental design. 8* grade students who attend to Zühtü Paşa Elementary School in Kadıköy and Rauf Orbay Elementary School in Üsküdar/ Istanbul, participated in this research study. 156 randomly chosen students from the school mentioned above were research participants. Data were collected via a multiple choice test and an attitude survey. The research desing was pre-test, post-test model with a control and experimental group. Multiple choice test and attitude survey were administered to both control and experimental group prior to study. Then, control group was traditionally instructed whereas active learning methods that include brain storming, experiment, concept map, story and other related techniques were used to instruct experimental group. At the and of the research study multiple choice test nad attitude survey were readministered to research participants. 10 weeks later, the same test and survey were administered for the final time to determine how much research participants' remember the instruction. Data were evaluated with t-test and findings were listed.. Active learning methods were effective in learning balanced nutrition concept,. Gender is not effective in learning,. Active learning methods were effective in long term learning,. Attitudes towards science have changed in Zühtü Paşa Elementary School whereas there was no change in Rauf Orbay Elementary School. In this research study, recommendations for meaningful understanding about balanced nutrition were listed also.

Benzer Tezler

  1. Fen eğitiminde sosyo-bilimsel aktivitelerle karar verme becerilerinin geliştirilmesi: Dengeli beslenme

    Developing decision making skills with socio-scientific activities in science eduaction: Balanced (healthy) nutrition

    SEREN GOLOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesi

    İlköğretim Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FATMA ŞAHİN

  2. Sağlıklı besinler konusuna yönelik tahmin-gözlem-açıklama çalışma yapraklarının geliştirilmesi ve uygulanması

    Developing and implementing prediction-observartion-explanation worksheets of healthy foods

    ZEYNEP BAYÇELEBİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Beslenme ve DiyetetikTrabzon Üniversitesi

    İlköğretim Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUAMMER ÇALIK

  3. İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin diyet uygulamaları ve beslenme davranışlar

    The diet applications and the dietary habits of 8th class students

    GÜRCAN AYVAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Beslenme ve DiyetetikGazi Üniversitesi

    Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MELEK YAMAN

  4. Tabak modeli ile verilen beslenme eğitiminin ilköğretim ikinci sınıf öğrencilerinin beslenme bilgi ve alışkanlıklarına etkisi

    The effect of nutrition education with using plate model on 2nd grade students' nutrition knowledge and eating habits

    RANA NAGİHAN AKDER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Beslenme ve DiyetetikAnkara Üniversitesi

    Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FUNDA PINAR ÇAKIROĞLU

  5. Giresun'da sosyoekonomik düzeyi farklı iki yerleşim yerindeki ilköğretim öğrencilerinin beslenme durumları

    Nutritional status of the primary school students living in two socioeconomicly different settlements in Giresun

    BARIŞ ÖZDEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Halk SağlığıKaradeniz Teknik Üniversitesi

    Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. MURAT TOPBAŞ