Cumhuriyet Döneminde para (1923-1938)
The Money in the Republic Period (1923-1938)
- Tez No: 111361
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
- Anahtar Kelimeler: Atatürk, Para, tedavül, borsa, banknot, sermaye, meskukat
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi CUMHURİYET DÖNEMİNDE PARA (1923-1938) Yasin DOĞAN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı 2002,Sayfa: 153+VTI Bu çalışmamızda Cumhuriyet Dönemi (1923-1938) para ve para politikasını incelemeye çalıştık. Öncelikli olarak son dönem Osmanlı ekonomi, para ve bankacılık konulan üzerine kısaca değindik.Milli Mücadelenin ekonomik ve mali kaynaklarını araştırdık. Sonraki bölümde ise Atatürk Dönemi bankacılık konusu üzerine değindik. Atatürk Dönemindeki tedavüle çıkarılan paralar, bunların batılı paralar karşısındaki değerine inceledik. Cumhuriyet Dönemi Para (1932-1938) konusu üzerine yaptığımız çalışmada bu dönemde özellikle devletçi himayeci bir siyasetin takip edildiğini gördük. Devletin paranın kıymetini koruması için kanunlar ve kararnameler hazırladığım ve para istikrarını sağlamaya çalıştığım gördük. Yeni rejimin temellerini ekonomiye dayandırılarak gücüne ivme katmıştır. Yapılan bu çalışmalardan sonra para siyaseti konusunda devletin istikrar sağlamakta başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT High Licence Thesis ( Master ) THE MONEY IN THE REPUBLIC PERIOD (1923-1938) Yasın DO?AN FIRAT ÜNİVERSİTY İnstitue of Social Sciences History Branch Of Science 2002,Pages:153+Vn We investigated to work money and money politics in Republic Period (1923- 1938) at this study. We explained on last period Ottoman's economy,money and banking subject. We investigated economic and financial searchs of the National Fight's.We told Atatürk Period about banking subjects. We investigated circulation moneys of the Republic Period (1923-1938) and we investigated these's opposite the occitendal moneys touch on price. We saw a statism protecting politicsparticulary follow at this working in Republic Period. We understood, the state's prepared laws and written decree for to protective state's money's and Turkey Republic Governments study to supply of money stability. The new regime add to hasted for power why its leaned to economy of the regime's basics.We told succesfull of the state for money stability subject after this working. Keyboard:Money,Atatiirk,Circulation,Exchange,Banknote,Capital,MetallicMoney