İlaçta patent uygulamasının rasyonel ilaç kullanımı üzerine olası etkileri
Possible effects of pharmaceutical patent protection to the rational drug use
  1. Tez No: 111379
  2. Yazar: SALİHA BANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER KANZIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: İnnovatör ve jenerik ilaç, patent koruması, rasyonel ilaç kullanımı, ilaç fiyatları, Innovator and generic drugs, patent protection, rational drug use, and drug prices
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Gelişmiş ülkelerin, özellikle 90 'lı yıllarda gösterdikleri çabalar sonucu ilaç üretim usulleri ve ürünleri ile ilgili patent koruma sistemi, bir çok gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerde TRIPS 'anlaşması kapsamında uygulanmaya başlanmıştır. Bu bağlamda Türkiye'de 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren ilaçta patent korumasına başlamıştır. Bu tez çalışmasının ilk bölümünde ilaç geliştirilme çalışmaları ile dünya ve Türkiye'deki ilaç sanayi hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca patent korumasının neleri kapsadığı, ilgili mevzuatlar kapsamında ilaçta patent korumasının, uluslararası ve ulusal yasalar karşısındaki durumu tespit edilmeye çalışılmıştır. Yine bu bölümde ilaçların rasyonel kullanımını engelleyen faktörler incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, ilaçta fiyat artışlarına neden olan etkenler araştırılmıştır. Bu fiyat artışlarından korunabilmek için çeşitli ülkelerde alınan tedbirler incelenmiş ve tartışılmıştır. Türkiye'de ilaç fiyatlarının nasıl belirlendiği araştırılmıştır. Ülkemizde, artan tedavi maliyetleri içindeki ilaç harcamalarının kontrol altına alabilmesi için uygulanabilecek tedbirler değerlendirilmiştir. Patentli ilaçların rasyonel ilaç kullanımı üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the efforts of advanced countries, especially in the nineties, a lot of Developing and Least Developed Countries, in accordance with the TRIPs, agreed to start the patent protection for the process and the products. In Turkey, patent protection for medicinal products and pharmaceuticals process began on 1 January 1999. On the first part of this study, some information has been given on the development of new drugs and the structure of the pharmaceutical industry in Turkey and in the world. The scope of patent protection and the status of such protection on pharmaceuticals under the international and national related legislations are analyzed. Again in this part, we examined the factors underlying irrational use of drugs On the second part of this study, major forces driving drug costs are analyzed how and some countries handle this issue as well as some information is given for the determination of the drug prices in Turkey. The measures that the government can apply to the control of the increasing costs of drugs for the treatment plans are evaluated. The effects of patent protection to the rational drug use have been discussed.