Data management system for the pathology department
Patoloji bölümü için bilgi yönetim sistemi
- Tez No: 112031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ÖZCAN GÜLÇÜR, DOÇ. DR. ALBERT GÜVENİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Data management system, pathology, automation, Visual Basic, SNOMED, telepathology, pathological history recording, archiving
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
PATALO Jİ DEPARTMANI İÇİN BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ ÖZET Patoloji departmanı bilgi yönetim sistemi PATHOS, patoloji bölümlerindeki iş akışını, bilgi doğruluğunu, hasta bilgi yönetimim, raporlama kolaylığını ve hastanın patoloji kayıtlarını organize etmek için tasarlanmış bir yazılımdır. PATHOS, aynı zamanda patoloji spesimelerini JPEG formatında koruyarak, dijital imajların daha sonraki kullanımlarını güvence altına alır. PATHOS, istatiksel analiz ve akemedik amaçlı kullanım için relasyonel veritaba nı kullanmakta ve SQL sorgulama yapabilmektedir. PATHOS, MS Visual Basic 6.0 programlama dili ile geliştirlmiş olup, yine bu yazılım geliştirme dili ile birlikte gelen MS Access veritabanı tablolarını kullanmaktadır. Aynı zamanda açık relasyonel veritabanı dizaynı ile diğer relasyonel veritabanı programlarına kolaylıkla aktarılabilir. PATHOS, kullanıcı-dostu ve windows grafik tabanlı arabirim kullanmakta olup, Bilgisayar kullanım bilgisi az olan personel tarafından dahi rahatlıkla kullanılabilir. PATHOS, Türk sağlık kuruluşlarının ihtiyaçlarını giderebilmek için Türkçe olarak tasarlanmış ve beraberinde Türkçe kullanım kılavuzu ile birlikte sunulmaktadır. Patoloji departmanı bilgi yönetim sistemi için geliştirilmiş bu yazılım, 5 ana menüden oluşmaktadır. Bunlar Hasta kayıt/değişiklik, Arama motoru, Sistem işlemleri, Günlük işlemler ve Çıkış menüleridir. Her menü, yazılımı ayrı kullanıcılara göre kişiselleştirmek için rol oynamaktadır. PATHOS, her hastane veya ayrı kullanıcı için yapılacak modifikasyonları Kod değiştirmeden yapma özelliğine sahiptir. Anahtar Kelimeler. Bilgi yönetim sistemi, patoloji, otomasyon, Visual Basic, SNOMED, telepatoloji, patoloji hikaye kaydı, arşiv
Özet (Çeviri)
DATA MANAGEMENT SYSTEM FOR THE PATHOLOGY DEPARTMENT ABSTRACT PATHOS is a data management system, specifically developed for the pathology department to organize workflow, to improve data security and data accuracy, to facilitate pathological data management and report management. It saves digitized images of pathological specimens in JPEG format in its database for later referral purposes. The use of SQL and a relational database structure in its design makes it a useful and functional tool for academic research and for statistical analysis. PATHOS has been developed using MS Visual Basic 6.0. It employs MS Access database tables, integrated into Visual Basic 6.0. Its open relational database design allows importation of other database structures into its base without problems. It has a user- friendly, windows-based graphical interface, and can easily be used by anyone without much prior experience in computers. PATHOS has been developed to meet the demands of the Turkish hospitals and has been developed in Turkish. The developed software has five main menu items including Patient Entry & Modification Menu, search engine, system operations, daily operations and exit. Each of the menu items plays a different role in personalization of the program for specific users. PATHOS has ability to be modified for each hospital or user without changing of the program codes.