Em effects of different mobile handsets on rats' brains
Farklı cep telefonlarının sıçan beynindeki elektromanyetik etkileri
- Tez No: 112069
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Elektromagnetik Işımanın Biyolojik Etkisi, Cep Telefonu, Sıçan, SAR, Kan Beyin Bariyeri, Biological effects of electromagnetic radiation, mobile telephones, rat, SAR, blood brain barrier
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
FARKLI CEP TELEFONLARININ SIÇAN BEYNİNDEKİ ELEKTROMAGNETİK ETKİLERİ ÖZET Cep telefonları ve diğer mobil iletişim araçları telekomünikasyon sektöründe en hızlı gelişen alanlar. Fakat bu telefonların yaydığı elektromagnetik (EM) alanın insan sağlığına olan etkileri henüz kesinleşmiş değil. Bu tez çalışmasında, farklı tipteki cep telefonlarının yaydığı yakın alandaki EM ışımaları, bu EM alanın sıçan beyninde meydana getirdiği sıcaklık değişimini ve kan beyin bariyeri üzerindeki etkilerini inceledik. Aynı zamanda helix anten için cep telefonun yaydığı EM alam simule ettik ve ölçüm sonuçlarımızla karşılaştırdık. Cep telefonlarının yakın ve uzak bölgelerde elektrik alan ölçümleri,“KEMA- ESİM”ve Sakarya üniversitesi laboratuarlarında yapıldı. Sıçanlar üzerinde yapılan deneyler, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Biyofizik Bölümü'nde (A.B.D.) ve Çapa Tıp Fakültesi, Biyofizik Bölümü'nde (A.B.D.) gerçekleştirildi. Kontrol ve test grubu olarak ayrılan sıçanları elektromagnetik alanla ışınlamak için 900MHz'de farklı elektrik alan seviyeleri ve doğrudan cep telefonu kullanıldı. Deney sonunda hayvanlarda kan beyin bariyerinin gördüğü zarar ve elektromagnetik alanın beyinde oluşturduğu sıcaklık artışı incelendi. Zamana bağlı sıcaklık değişiminden elektromagnetik alanın sıçan beyninde oluşturduğu SAR (özgül soğurma oranı) etkisi hesaplandı. Sonuçlar standartlarla ve literatürdeki ilgili çalışmalarla karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
IV EM EFFECTS OF DIFFERENT MOBILE HANDSETS ON RATS' BRAIN ABSTRACT Wireless cellular telephony and other mobile personal communication services are the fastest growing field in the telecommunication world. But there is an uncertainty about the health effects of RF that mobile phones emit on human beings. In this thesis, we studied the near field electromagnetic radiation of different kinds of mobile telephones, EM effects on blood brain barrier (BBB) and the temperature effect in rats' brain due to electromagnetic radiation of the mobile telephones. We also simulate EM field of mobile phone with helix antenna and compare them with the actual measurement results. The near electric field measurements of mobile phone antennas are carry out at laboratories of Sakarya University and“KEMA-ESİM”. In vivo experiments were conducted in Î.Ü. Cerrahpaşa Medicine Faculty, Biophysics Department, and Î.Ü. Çapa Medicine Faculty, Biophysics Department. The several electric field levels at 900MHz and mobile phones were used to expose rats, which they are divided as control group and test group. At the end of each experiment the BBB functions of animals and temperatures increasing in the rats' brain were investigated. The specific absorption rate (SAR) of rats' brain was calculated from these temperature values and compared with standards and literature. The good agreement was obtained.