Electromagnetic effects of 1800 MHz signal generator on rats' brain
1800 MHz sinyal jeneratörünün sıçan beynindeki elektromanyetik etkileri
  1. Tez No: 152457
  2. Yazar: BÜLENT AKBENLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik ışımanın biyolojik etkisi, Cep telefonu, sıçan, SAR, Kan Beyin Bariyeri, Epilepsi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
1800 MHz SİNYAL JENERATÖRÜNÜN SIÇAN BEYNİNDEKİ EIJEKTROMANYETİK ETKİLERİ ÖZET Elektromanyetik alanların teknolojide sunduğu imkanlar ile kullanılması modern hayalın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Radyo, televizyon, radar, uydu sistemleri, cep telefonlari ve bas istayonlan gibi bir çok alanda hayatımızda yeralmaktadırlar. 1990'lı yıllarda hayatımıza giren cep telefonları telekomünikasyon sektöründe çok hızlı gelişmektedir. Bu çalışmamızda biz 1800 MHz sinyal jeneratörü ile çok yakın mesafede sıçan beynindeki etkilerini inceledik. İki grup deney yapıldı. Birinci deneyde kan beyin bariyeri araştırıldı. İkinci deneyde beyin de sıcaklık değerleri ölçüldü. Hayvanlar her iki deneyde de Helix anten ile elektromanyetik radyasyona maruz bırakıldı. 1800 MHz Sinyal jeneratörünün yakın mesafe elektrik alan değerleri Sakarya Üniversitesi Elektronik Laboratuvarlannda yapıldı. Elektirik alan değerleri FP 5000 izotropik probu ile hesaplandı. Deneyler İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Biyofizik bölümü'nde ve deney hayvanları üretim merkezine ait laboratuvarlarda gerçekleştirildi. Cep telefonun sebep olduğu sıcaklık artışının [SAR (özgül soğurma katsayısı)] beyin de oluşturduğu etki hesaplandi. Sonuçlar standartlar ile karşılaştırıldı. Kan beyin bariyeri deneyinde; olumsuz bir etki gözlenmedi. Sıcaklık deneyinde; beyin içinde 0.05 °C ve deri altında 0.67 °C artış gözlendi.
Özet (Çeviri)
IV EM EFFECTS OF 1800 MHZ SIGNAL GENERATOR ON RATS' BRAIN ABSTRACT The use of radio waves to carry information is an integral part of modem life and there are many different types of radio transmitter in the environment These include the broadcast transmitters used for radio and television, the radio equipment used by the emergency services, mobile telephones and their associated base stations. The 1990's have seen the introduction of digital cellular phones and an enormous increase in the using of mobile communications equipment. In this thesis, we studied the near field electromagnetic radiation of mobile phones (by using a signal generator at about 1 800 MHz), EM effects on blood brain barrier (BBB) and the temperature effect in unhealthy rats' brain (kindling model) due to electromagnetic radiation of the mobile phones. The animals were exposed to electromagnetic radiation with helix antenna in both experiments. The near electric field measurements of the mobile phone antennas are carry out at laboratories of Electronics department at Sakarya University. We were used FP 5000 isotropic probe to measure electric fields. Experiments were performed in l.Ü. Cerrahpaşa Medicine Faculty, Biophysics Department, and experiment animals breed center laboratory. The specific absorption rate (SAR) was calculated from temperature values in rats' brain. Results were compared with standards. In BBB test, it could not be observed on BBB negative effects. In temperature experiment, it was observed 0.67 °C temperatures increasing in subcutaneous, 0.05 °C in brain. Keywords'. Biological effects of electromagnetic radiation, mobile phones, rat, SAR, blood brain barrier (BBB), epilepsy.